Mysteriet om Jenny

Kriminalassistent Ringgard har mange år bag sig som drabsefterforsker, og synes egentlig selv at det går helt godt. De stakke der ligger på hans bord, flytter han da rundt på i ny og næ og han er meget bevidst om at hans erfaring, er svær at matche. 

Dog kniber det lidt med energien og lysten til arbejdet. Han er lige blevet enkemand og hans tanker har svært ved at abstrahere fra tabet af sin højtelskede hustru. Da han bliver kaldt ind til sin nye chef, er han overbevist om, at grunden til mødet må være en ny stor sag, han skal kaste sig over. Men Ringgaard bliver meget overrasket – det er noget helt andet chefen vil.

Et stykke tid efter befinder den tidligere drabsefterforsker sig i byen Kongsvig. Politiet har indført begrebet “landbetjente” igen, og Ringgaard er blevet tilbudt den stilling i Kongsvig. En mindre by hvor alle ved hvem han er, nærmest inden han er flyttet ind. Den lokale altmuligmand dukker op som noget af det første, idet han godt ved, at huset Ringgaard skal bo i godt kan trænge til en kærlig hånd. Politimanden bliver dog lidt mistænkelig da udtrykket “her hjælper vi alle hinanden” kommer på banen. 

En dag da han lufter hunden “Vind” nede ved havnen, støder han på en lokal fisker, med kaffe på kanden. Inden Ringgaard forlader skuret ved havnen, er hans nysgerrighed vagt – fiskeren opfordre han til at undersøge hvad der skete med Jenny for 20 år siden… 

Det lyder som noget der er en del mere spændende, end de daglige trivialiteter, som tilsigelser og overvågning af ulovligt parkerede biler er. Dette her lugter lidt af det som Ringgaard er vandt til at arbejde med i drabsafdelingen. Ringgaards overordnede er langt fra begejstret da han dukker op hos sin nye landbetjent og ser at køkkenet er sat til i gamle arkivkasser med en gammel forsvindingssag i – det var jo ikke det Ringgaard var blevet ansat til. Desuden bemærker chefen misbilligende at Ringgaard har glemt at tage sin uniform på..

 

“Mysteriet om Jenny“ er starten på en ny krimiserie skrevet af Arne Woythal, og det tegner bestemt godt. Begrebet landbetjent er ikke et udtryk der er blevet tyndslidt af ret mange andre forfattere og hovedpersonen i bogen er meget atypisk. 

Han er langt fra den “superdetektiv” mange andre forfattere sætter i spidsen for handlingen i bøgerne. Det er ret forfriskende at han er 62 år, og udbrændt enkemand. Det geniale er, at han har spandevis af erfaring, og der skal ikke mange hints til, vedr. den forsvindingssag bogen handler om, for at få den forhenværende drabsefterforsker i gang.

At handlingen er sat i et lille samfund, gør handlingen genkendelig og lidt hyggelig – men samtidig ligger den underforståede sammenhold der som regel er fremherskende i så lille en by, lige under overfladen. Det er umuligt at regne ud hvem der er skurken. 

Hovedpersonen er lige blevet alene og har svært ved at glemme sin kone – men alligevel byder historien på lidt amour for den ældre herre, og man kan jo kun heppe med på sidelinjen, når han kluntet forsøger at vinde heltindens gunst. 

Forfatteren har valgt at sætte et register bag i bogen, med en oversigt over de vigtigste personer i romanen, så dem der har svært ved at skille folk af, har en fair chance for bedre at følge med. Det er en god ide, det er noget mange har god glæde af, tror jeg. 

“Mysteriet om Jenny” er første del i serien om Kongsvig og Ringgaard. Der er bestemt lagt et godt grundlag for fortsættelse i de næste bind, som jeg helt klart skal læse når de kommer.

En rigtig “hyggekrimi” til dem der elsker at gætte med, på et uigennemskueligt mysterie. 

 

Faktaboks:
Titel: Mysteriet om Jenny

Forfatter: Arne Woythal
Genre: Kriminalroman
Forlag: Byens forlag 
Udgivet: 2021

Sider : 335
Bedømmelse:5 out of 6 stars (5 / 6)