Hjerteknuser

Viljar Ravn Gudmundsson, er journalist og far til teenageren Alexander. Sønnen lider af ADHD og dette har i mange år påvirket familien, der altid har skullet tage hensyn til sygdommen. Alex bure sig inde i sig selv, når verden omkring ham bliver for uoverskuelig.

Søndag den 1. Marts 2013 falder verden sammen om drengen. Alex har været til ungdomsfest aftenen før, og da han vågner op, ved han ikke hvor han er. Han ligger i en dobbeltseng med de værste tømmermænd i mands minde. Alex kan intet huske fra aftenen før, men han bliver pludselig opmærksom på at der er en anden person i sengen. Emilie, en af de mest populære piger på skolen, en god veninde af Alex på det platoniske plan, ligger nøgen ved siden af ham – kold, smuk, men også død…

Viljar er vandt til at Alexander ringer om de mest tåbelige ting og tager sig ikke rigtig af drengen ophidsede tonefald da han ringer op. Men da han nævner en død pige, får piben en anden lyd. Journalisten smider alt hvad han har i hænderne, og når frem i sidste øjeblik, inden Alexander løber ind i sin livs største røvfuld. Gæsterne til festen dagen før, har opdaget hvad der er sket med Emilie.

Politiefterforsker, Lotte Skeisvoll har arbejdet sammen med Viljar i forbindelse med “maestro-sagen” (forrige roman). Hun føler sig klemt ind mellem sit venskab til journalisten og arbejdspladsen. Hun har svært ved at tro at Alex kan gøre sådan en horribel gerning, ikke engang i fuld tilstand. Men efterhånden som beviserne hober sig op, ser han mere og mere skyldig ud.

Tingene bliver ikke letter for Lotte, da lederen af stationen sender bud efter hjælp udefra. Selvfølgelig af den samme mand som kompromitterede efterforskningen omkring Maestro-sagen. Lotte er ikke længere leder af efterforskningen, man mener hun er for personlig involveret. Den nye leder søger for at holde Lotte beskæftiget med tåbelige småting, så hun ikke kan blande sig for meget.

Viljar føler sig helt alene og forsøger desperat at finde en morder i sønnens omgangskreds, men jo dybere der bliver gravet i Alexs dagligdag, jo mere ser det ud til at han muligvis godt kunne være morderen! Kender Vildar virkelig  sin søn så dårligt ?

Hjerteknuser er først og fremmest en krimi, men den har til gengæld med lidt mere på hjertet, end så mange andre i samme genre.  Der er nogle specielle problemstillinger, der bliver taget op i denne roman. I Alexanders omgangskreds husere nogle ekstreme højreekstremister, der på et tidspunkt har krammet på drengen.  Han bliver meldt ind i deres lille klub, og de forsøger langsomt at få vendt hans tankegang. Der er et stærkt racistisk tema i bogen, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på læseren, og følelserne får en “kemisk rensning”.

Selvom man ikke har læst den forrige roman, Maestro bliver man ikke “sat af” i forhold til hovedpersonerne, man begynder forfra med at lære dem at kende. Der er henvisninger til forrige roman, men det er mere informativt end træls. Giver tværtimod lyst til lige at læse den også.

Romanen foregår i en stor norsk by, men man får alligevel følelsen af at alle kender hinanden, det er flot beskrevet. Selvom man bor i en storby, har man alligevel et område af byen hvor man høre til. Man skifter perspektiv hele tiden, fortællerrollen skifter ofte person, men ikke så meget man ikke kan følge med. Man er hele tiden med i tid/sted.

Simultant med handlingsforløbet, følger man den famøse fest, der ender fatalt for ikke mindst Emilie. De personer der deltager i festen fortæller hver sin historie, som til sidst stykkes sammen så læseren ved hvad der er sket.

Drengens sygdom fylder en del i bogen, men det er en selvfølge. Familier med børn ramt af ADHD er udfordret på en helt speciel måde, så det falder naturligt ind i handlingen.

Alt i alt er “Hjerteknuser” en god krimi, med at twist. Dejligt når en forfatter tør gøre op med kontroversielle emner. Her er højreekstremisme og ungdomskulturen med stoffer, øl og magtmisbrug klart i højsæde. Velskrevet og i den grad værd at kaste sig over.

 

Faktaboks: 

Titel: Hjerteknuser 
Forfatter: Geir Tangen 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Modtryk
Udgivet: 2018
Sider: 410
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen er lyttet på storytel, oplæst af Thomas Guldberg Madsen. Han gør det rigtig godt, en meget behagelig oplæser der formår at fastholde lytterens interesse.

Anmeldereksemplar fra forlaget.