Harry Potter og de vises sten

Første møde med Harry Potter

Harry bliver forældreløs i en tidlig alder. Han bliver overladt i hænderne på sin Onkel Vernon og Tante Petunia. De har et styks forkælet søn, Dudley i forvejen. De er ikke umiddelbart glade for familieforøgelsen og Harry bliver anbragt i deres kosteskab, under trappen.

Man kan ikke påstå at Harry har en god barndom, slet ikke sammen med sin nye familie. Han får Dudleys aflagte tøj, der er alt for stort. Fætteren går det til en form for hobby at slå, sparke og mobbe Harry så meget om mulig.

Et par dage før Harrys 11 års fødselsdag sker der noget, ingen havde forudset. Harry begynder at få breve. Ikke kun et brev, men mange breve. Da hans onkel smider det først ud han får, kommer der bare endnu flere den næste dag. Det samme sker igen og til sidst kan familien slet ikke være i huset for breve til Harry.

Problemet er at Onkel Vernon slet ikke ønsker at Harry skal læse de breve.

De ender på en øde ø i et faldefærdigt hus, for der kan brevene da ikke finde os, mener Harrys onkel. Men der bliver sat kraftigere metoder ind.

Midt om natten kommer Hagrid på besøg. Han er en monstrøs stor kæmpe på en flyvende motorcykel og med en fladmast lagkage i sin lomme. Det er til Harry i fødselsdagsgave.

På trods at protester fra Onkel Vernon og Tante Petunia, fortæller Hagrid hvad Harry i virkeligheden er – en troldmand.

Han har været skrevet op på Troldmandsskolen Hogwarts, siden han blev født. Harry har meget svært ved at tro hvad den store kæmpe fortæller ham. Men da Hagrid senere tager ham med i Diagonalstrædet, hvor man kan købe alt hvad man skal bruge for at blive en god troldmand, tror han lidt mere på det.

Da Harry starter på skolen går han fra at være ”den usynlige mus” til at være ” den berømte Harry Potter – drengen der overlevede” og et storslået eventyr starter.

Vi bliver i denne fortælling taget med på et eventyr som aldrig før. Troldmænd, hekse, flyvende koste, boldspil der spilles fra luften. Men også mørkets troldmand, attentatforsøg og heltemod er ingrediens i denne pragteksemplar af en børne/ungdomsbog

Harry Potter kan læses af alle fra 10 – 100 år.

Hvis man er til eventyr – så må man stifte bekendtskab med Harry Potters univers. Denne første bog er tilpas kort til at man kan nå at finde ud af om denne verden fanger. Den er ideel til oplæsning.

Og en sidste og meget vigtig ting – bogen er anderledes end filmen – der sker meget mere i bogen end der vises i filmen

 

Faktaboks: 

Titel: Harry Potter og de vises sten
Serie: Harry Potter #1
Forfatter: JK Rowling
Genre: Eventyr
Forlag:  Gyldendal 
Udgivet: 1997
Sider: 252
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)