Talent for mord

Agatha Christie på slap line

Forfatteren Agatha Christie bliver på en togstation nærmest skubbet ud foran et tog. Men hun bliver “reddet” af samme mand der udførte mordforsøget. Agatha opdager først senere at dette er tilfældet.

Hun skal lige overbevises om hvad han er i stand til. Han skal nemlig bruge forfatterens evner til at udtænke et godt mord.

Problemet er bare, at hun også skal udføre det og ikke kun på papir. Han vil gerne skilles fra sin kone, men hustruen ønsker ikke skilsmissen og derfor kan det ikke lade sig gøre. Men hvis hun er død, kan han endelig blive fri.  Han har læst en af Agatha´s bøger og er meget imponeret over hendes evner til at udtænke uhyrligheder.

Men hun har ikke totalt frie hænder. Han har sat det hele i scene og har tilrettelagt mange af detaljerne – bl.a. hvad der sker hvis ikke hun gør det. Han vil sørge for at hendes mand bliver offentlig bespottet. Agatha er gift med en oberst, som har en vis anseelse i offentligheden, og det sidste han har brug for er en skandale. Men ægteskabet de to imellem går mildest talt dårligt. Han har forelsket sig i en ganske ung pige. ønsker skilsmisse. Men dette skal helst forgå i stilhed og uden for meget virak.

Lægen har imidlertid den unge elskerinde som patient, og hun har betroet sig til ham. Hun har en del hjertesorger og bekymringer vedr hendes forhold til Mr Christie.

Så hvis ikke Agatha vil gå med til at myrde lægens kone, vil skandalen rulle for familien. Hun skal heller ikke være sikker på at deres fælles datter er i sikkerhed.

Agatha føler sig fanget i en fælde.

Lægen iscenesætter at forfatteren forsvinder. De mødes tæt på en skrænt ned til en sø. Her sætter han hendes bil i frigear og bilen forsvinder ned af skrænten. I bilen ligger hendes varme pels og hendes kørekort. Ingen vil tro at hun har efterladt disse ting uden selv at ønske at forsvinde – for evigt. Nu mener lægen at forfatterinden har frit spil til den uhyggelige opgave.

 

Det er modigt af forfatteren at lade sådan en prominent forfatter bære hovedrollen i romanen. Alle der har læst en Agatha Christie roman har gjort sig en forestilling om hvordan forfatteren mon var i den private sfære.

Beretningen om, at man selv om man har stor succes som forfatter og har en lidt diabolsk tankegang kan dette også bringe en i ulykke. Her kommer hendes evner til at betyde ulykke for hende selv, og lægens kone. Lægen er så stor en fan, at han ved hvilke pressionsmidler han skal bruge for at få forfatteren til at udføre handlinger, der ellers kun er tilladt i bøgerne.

Historisk set hænger fortællingen fint sammen, man får et indblik i hvordan det bedre borgerskab levede, tænkte og agerede den gang. Hvordan man tænkte om hinanden og hvor lidt der skal til for at lave skandale af ødelæggende art.

“Talent for mord” er klart værd at læse, måske specielt for dem der har et blødt punkt for Agatha Christie og hendes forfatterskab. Den er naturligvis ikke autentisk, men giver et godt billede af tiden dengang.

Faktaboks: 

Titel: Talent for mord
Forfatter: Andrew Wilson
Genre: Kriminalroman
Forlag:  Gads forlag
Udgivet: 2017 
Sider: 374
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.