I al hemmelighed

En ung amishdreng er i “Rumspringa” perioden. Det er den periode hvor de unge mænd og kvinder i det ellers meget religiøse amishsamfundet skal beslutte til for om de vil døbes og tilbringe resten af deres liv inden for ordnen, eller om de vil ud og leve som “englænderne” – altså ikke som amish. 

Daniel, også kaldet Danny er 18 år og han forstår at udnytte denne periode,  hvor han får lov til alt det, han ellers ikke må. Han ryger, drikker og arbejder inde i landsbyen på en helt almindelig fabrik. Han har endda købt en lille bil som han er blevet svært glad for, men som dog kun må holde for enden af indkørslen, på familiens gård. Amishfolk kører ellers kun i køretøj uden motor.

Han har en kæreste, men de er ikke kommet så langt i deres forhold, de er tiltænkt hinanden, han bliver nærmest betragtet som en bonussøn i hendes hjem og alt ser lyst for deres fælles fremtid.

Danny har fået et brev, skrevet med sirlige bogstaver, med små hjerter over i´erne. Han er inviteret på et hemmeligt møde i saddelrummet i familiens lade. Han venter utålmodig på at familien går i seng så han kan liste derover. 

Da han kommer ud i laden er alt sat op. Der står en flaske vin, 2 glas og der er bredt et tæppe ud på gulvet i saddelrummet. Der står et tændt stearinlys og det hele ser meget romantisk ud. Danny går ind i rummet og med et smækker døren i. Den låses og der bliver skubbet noget tungt hen foran. Danny er nu fanget og forstår ingenting. Alvoren går op for drengen da tyk, grå røg begynder at vælte ind af dørsprækken..

Kate Burkholder, er politichef i Painters Mill og hun har med sin Amishbaggrund en bedste forudsætning for at kunne agere i begge lejre. Både Amishfolkene, der som regel bløder lidt op når de finder ud af at hun kan tale deres sprog, kaldet Pennsylvania Dutch, men hun formår også pynte lidt på deres forhold til “englænderne” som de bor dør om dør med. Et liv på “kattepoter”, men det fungere.

Da Kate Burkholder og hendes stab af politifolk begynder at rode lidt i Dannys fortid, dukker en historie op der er værd at kikke nærmere på. En ung kvinde, også i Rumspringa-perioden, hængte sig selv for et år siden. Det virker umiddelbart som om den unge kvinde og Danny kendte hinanden. Der begynder at tegne sig et uheldigt billede af Danny der måske ikke er den flinke unge mand som alle ser på overfladen. 

 

“I al hemmelighed” er bind nr 10 i serien om Kate Burkholder og hendes stab af politifolk. Denne roman er endnu et pletskud i rækken. Linda Castillo skriver levende og fremragende. Hun formår med sit fortællestil at gøre fortællingen nærværende, nervepirrende og dette gør krimien uladsiglukkelig. 

Bogens hovedperson Kate, beskrives som vanligt i 1.person. Personligt er jeg ret vild med lige netop den skrivestil. Det føles næsten som om man står lige ved siden af Kate, og oplever tingene gennem hendes øjne. Virkelig intens og spændende måde at læse på. 

Castillo har ligeledes fundet sin egen niche ved at skrive om Amishfolket, der er ikke mange forfattere der har kastet sig ud i, at beskrive disse tilsyneladende religiøst drevne menesker. Hvor alt, både forudsigelige men også uforudsigelige ting, der sker i livet er bestemt på forhånd, og det bliver accepteret som guds vilje. 

Plottet i bogen sidder “lige i øjet” og man når at gætte rigtig mange ting inden man til sidst får løsningen på gåden – og man bliver igen, igen overrasket over udfaldet.

Linda Castillo er en af mine favoritforfatter af de udenlandske slags, og det er klart, som før beskrevet, hendes skrivestil jeg falder pladask for. Det giver en lyst til at bare glemme alt om tid og sted og bare læse, og blive ved med at læse. 

Som det tydeligt fremgår så anbefaler jeg klart alle krimielskere at læse “I al hemmelighed”, som sagtens kan læses selvstændigt. Der er ikke ret meget “privat” omkring Kate Burkholder, så man kan sagtens følge med, selvom man ikke har læst de foregående.  

 

Faktaboks: 

Titel: I al hemmelighed
Forfatter: Linda Castillo 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Politikens Forlag/Hr Ferdinand 
Udgivet: 2019
Sider: 384
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.