Helenes Krig 2 – En “Mofibo-Original”

Helene er fortsat i en prekær situation. Det giver hende følelsen af at være den berømte  “lus mellem to negle”.

Hun er fortsat medlem af ”Kannibal-gruppen”. Den modstands-gruppe der blev dannet via universitetet i København. Der hviler dog en skygge over gruppen efter arrestationen af en af de mest aktive medlemmer, som oveni købet endte med at blevet skudt af tyskerne.

Helene har hemmeligheder – hun er forelsket i Johan. Han er fra Sønderjylland, men idet hans mor kun har fået ændret sit eget statsborgerskab, fra dengang de boede i Tyskland, er han juridisk set stadig tysker og er nu tvunget til at tjene det 3. rige – altså han er tysk soldat. Helene ved ikke hvad hun skal gøre, hun føler nærmest at uanset hvad hun gør, så forråder hun en eller anden. For at gøre tingene endnu værre er hun blevet gravid på det værst tænkelig tidspunkt.

I første sæson om Helene, var der et attentat mod en tysk officers sommerhus. Men tilfældigvis var det lige den officer at Johan kører for som privatchauffør.

Helene bliver dengang bange for at der skal ske Johan noget, så hun giver ham et hint, en oplysning hun kender fordi hun er i Kannibal-gruppen, mod at han lover ikke at sige det til nogen. Men missionen ender i en fiasko, idet nogen øjensynlig har nået at tippe officeren, han dukkede aldrig op. Johan siger det ikke er ham der har fortalt noget – men kan Helene stole på det ? 

Lige siden har Kannibal-gruppen haft en fornemmelse af, at der er en stikker i gruppen – og desværre kan Helene mærke at alle pile peger på hende.

Ved et af stævnemøderne med Johan nævner han, at hun burde flytte til Sønderjylland, ned til hans mor. Der vil Helene være mere i sikkerhed end hun er i København – han ved slet ikke hvor sandt dette bliver. Pludselig finder Helene sig selv i Sønderjylland med en kuffert i den ene hånd, uden at kende nogen, og skal flytte ind hos en svigermor, der ikke ved at hun kommer…

 

 

Pernille Juhl har igen skrevet en rigtig god historie, med 2. verdenskrig som baggrund for de dramatiske begivenheder, der er beskrevet i denne nye ”Mofibo Original”, Helenes Krig Sæson 2.

Læseren/lytteren kan med fordel først lytte/læse første sæson, som er baggrund for denne historie.

Vi får med Helenes krig et kik ind i den almindelige danskers hverdag under krigen, hvor mangel på mange dagligvarer er en barsk virkelighed, for de danskere der ikke er vandt til at skulle nøjes –  det ikke altid er mangel på rationeringsmærker der afgøre om man kan få den ønskede vare, men det faktum at købmanden ikke er leveringsdygtig i pågældende vare. . Det bliver hverdag for mange husmødre at stå i kø i flere timer for at få en vare, til tider forgæves.

Mange vigtige begivenheder fra 2. verdenskrig bliver beskrevet i denne 2. sæson. Deportationen af det danske politi, bombning af den franske skole i København, for at nævne et par stykker. Alligevel er den scene der i mine øjne gør det største indtryk er frihedsbudskabet den 4. maj 1945. Det er så rørende beskrevet at der uvilkårlig triller en tåre ned at kinden, med kuldegysninger i tilgift.

Det er et historisk værk, hvor selve fortællingen er fiktiv, men der er rigtig meget fokus på at fortælle danskernes historie igennem en ung kvindes øjne. En ung kvinde der både var modstandskvinde men også en ”Tyskertøs” i mange danskeres øjne.

Den almene stigmatisering både af tyskerne men også af de tyskervenlige danskere bliver belyst virkelig grundigt. Selvom det så er ens nærmeste der ”skifter side” ændre holdningen sig sjældent hos den almene dansker.

Men Helenes Krig skiller sig ud fra andre beretninger fra krigens forbandede år,  ved at historien selvfølgelig også handler om en ung kvindes kærlighedsforhold, men i dette tilfælde, et forhold der er brolagt med rigtig mange problemer.

En flot komponeret beretning fra krigens tid. – Læs den.. 

 

Faktaboks: 

Titel: Helenes Krig – sæson 2
Forfatter: Pernille Juhl 
Genre: Historisk fortælling – Mofibo Original 
Forlag: Mofibo
Udgivet: 2019
Sider : Kan lyttes på små 11 timer 
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)