En hundelufter gør en meget tidlig morgen, et spetakulært fund i en park. Et gammeltdags VHS bånd uden omslag ligger efterladt på en bænk. Manden nysgerrighed vinder, idet han kan huske at den gamle videoafspiller står på loftet, og han har ovenikøbet gemt alle ledninger der hører til. Han vil da lige se hvad der gemmer sig på båndet – det bliver en beslutning han kommer til at fortryde resten af sine dage…
Optagelsen på båndet viser et gruopvækkende overfald på en kvinde med fatalt udgang. Optagelsen er meget primitiv og billedkvaliteten er grovkornet. Manden tilkalder politiet og de bliver straks overbeviste om, at optagelsen ikke kan være en del af en professionel produceret film – ingen producer med respekt for sig selv, ville ligge navn til så dårlig optagelser. Men hvad værre er, hvem er kvinden på båndet? Hvem er gerningsmanden ? Er det et gammelt mord ? Der er rigtig mange vanskelige spørgsmål at forholde sig til.
Gerningsmanden på filmen har en tatovering forestillende et underligt tegn, på sin højre skulder. Motivet er et keltisk tegn – de 3 hjørner. Er den unik, så den kan bruges som identifikation af morderen ?
Efterforskningsholdet beslutter sig for at sætte Simone Brun en af kvinderne på efterforskningsholdet, til at optræde i “Efterlyst” på Tv-2. Her offentliggøre de et billede af kvinden, for at se om nogen kan genkende hende. Allerede inden Simone forlader studiet efter optagelsen er der begyndt at komme henvendelser, især et opkald fra en ældre kvinde virker interessant. Hun mener at kvinden er hendes elskede barnebarn Elise Christensen. Hun har været væk i 3 uger, og det har hun aldrig været før.
Simone Brun kører forbi kvinden samme aften på trods af det sene tidspunkt. Yvette, ofrets mormor mener at Elises forsvinden kan have noget med hendes bror, Daniel at gøre. Yvette fik for et par dage siden et besøg fra Daniel. Han har store vanskeligheder, han står i håbløst gæld til byens rockere, og de er meget ihærdige gældsindrivere. De har fortalt den stakkels mand, at hvis ikke han betaler sin gæld inden for et par dage, så kan han vinke farvel til fingrene på højre hånd, og de plejer at holde hvad de lover.
Har broderens gæld til disse mennesker noget med Elises død at gøre ?
Endnu engang er vi på besøg på afdelingen for personfarlig kriminalitet på Vestsjællands politi. Hampus Miller og resten af holdet forsøger at opklare sagen fra videobåndet, som griber om sig. Som vanligt holder Poul Erik Larsson et spændingsniveau så lytteren/læseren nærmest mister pusten. Der bliver ikke lagt fingre imellem og der er ikke sparet på handlinger der bringer gåsehuden frem på armene.
Det er modigt af forfatteren at lade en mand som Hampus Miller “bærer” hele serien. Han er bestemt en mand med et iltert temperament og han er meget impulsiv i sine beslutninger. Hans højre hånd, en kvinde der ikke nyder at står i skyggen af den karismatiske mand, må mere end en gang være den der “slukke brande” bagefter.
“Det keltiske tegn” er en klassisk Larsson roman. Den foregår i “baghaven”, hvor forfatteren selv har bopæl, og dette er forfriskende. De fleste romaner foregår i en storby af en art. I denne roman bliver nærmiljøet beskrevet nøje, og det er tydeligt at det er af en mand der kender området ud og ind.
Romanen er udgivet af AV forlaget og er lige nu kun udgivet som lydbog, indlæst af Thomas Gulstad. Det er et godt valg, han er en god oplæser der forstår at fastholde interessen hos den der lytter.
Heldigvis er “Det keltiske tegn” jo en del af en serie, så vi kan kun glæde os til at den næste udkommer.
Faktaboks:
Titel: Det keltiske tegn
Forfatter: Poul Erik Larsson
Genre: Kriminalroman
Forlag: AV Forlaget
Udgivet: 2018
Sider: Kan lyttes på 6 timer og 48 minutter. Er oplæst af Thomas Gulstad
Bedømmelse: (5 / 6)