Slangen fra Riga

En stille begravelse bliver pludselig omdannet til det rene kaos. En af kistebærerne bliver under ceremonien dårlig og på vej ud af kirken med kisten på skuldrene og dejser han om. Kisten falder på gulvet og låget springer op.

Broderen til afdøde udbryder med gru i stemmen : det der er ikke min søster !

I kisten ligger der for det første en mand, inden længe afsløres det at han er blevet dræbt. Drabschefen Hampus Miller og hans faste makker Simone Brun finder ud af at afdøde er forretningsmand, Henrik Lauritzen. Hans mandlige samlever fortæller at han havde flere firmaer i Riga i Letland. Derfor er de nødt til at tage til udlandet med det samme.

De indleder et samarbejde med den lokale politimester i Riga. Han har en kvindelig undercover agent der har forbindelser med den lettiske underverden. Hun sætter et møde op med mafiabossen for at få oplysninger omkring den døde mand i Danmark. Hun fortæller at de danske politifolk er bankfolk der skal have hvid-vasket mange millioner.

Det varer dog ikke længe før de danske politifolk finder ud af. at det ikke er hvem som helst de taler med, det kan have fatale følger at træde de forkerte mennesker over tæerne.

Da det sætter deres nye ”ven” lidt under pres fortæller han nødtvunget at Henrik Lauritzen er en stor-svindler, selv han er blevet snydt for mange millioner og der er en del andre “pengemænd” der også er blevet snydt. Det vil sige at der pludselig er mange muligheder, når man skal finde en gerningsmand til drabet.

Da den lettiske politiagent bliver udsat for et natlig overfald, peger efterforskningen i en ny retning. En lettisk storforbryder der bliver kaldt ”Slangen fra Riga” kommer ind i billedet. Han har flere gange været i fængsel for vold, hustruvold og anden personfarlig kriminalitet.

Hampus Millers privatliv er meget sårbart lige nu. Han har modtaget et opkald fra en anonym kvinde, der fortæller drabschefen at hustruen, Line har en affære med en ung mand fra kontoret. Hampus begynder med det samme at bemærke at Line faktisk har ændret adfærd i den sidste tid. Hun er bl.a. begyndt at gøre mere ud af sig selv. Da han endelig konfrontere hustruen, afviser hun blankt og ender på gæsteværelset om natten.

Da Hampus og hans faste makker Simone samarbejder i Letland og de bliver en aften meget fulde og det ender lidt konfliktfyldt. Men hvad der sker i Riga – bliver i Riga ….

”Slangen fra Riga” er en lydbog-serie om drabschef Hampus Miller udgivet af AV-Forlaget. Denne udgivelse er nr 3, hvor vi for første gang er i udlandet. Vi er i Riga i Letland og efterforskerne er derovre af flere omgange. Men det er ikke meget de får at se af landskab og miljø i det baltiske land. Det er kun politistationen og en underverdnen, der bl.a. omfatter natklubber, hoteller og afsidesliggende huse, at de danske politifolk besøger.

Hampus og Co samarbejder med det lettiske politi, men forsøger også at infiltrere de kriminelle enheder, der er interessante for den sag de arbejder med.

Det er Hampus Miller der denne gang har den alt overskyggende hovedrolle og det har man måske savnet lidt i de forgående udgivelser i serien. Det meste af historien bliver fortalt, set med Hampus øjne. Man lære personen bagved det barske ydre bedre at kende og de hjemlige forhold bliver også mere problematiske end godt er.

”Slangen fra Riga” kan klart anbefales til sommerlytning på badestranden.

 

Faktaboks: 

Titel: Slangen fra Riga
Forfatter:Poul Erik Larsson
Genre: Kriminalroman – foreløbig kun lytteratur
Forlag: Av-forlaget
Udgivet: 2019
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)