Beskriv dit forfatterskab — hvilken type forfatter er du ?

Det er et godt spørgsmålJ Jeg prøver at gå andre veje og bevæger mig lidt væk fra den traditionelle detektivroman, så jeg forsøger at inddrage nogle andre hovedpersoner, fordi man så får foræret nogle nye, spændende miljøer. Jeg har en både en virolog og en knoglespecialist som heltinder, og jeg synes selv jeg har fået indsigt i nogle uopdagede verdener, og det tror jeg også læseren synes om. Så får både læseren og jeg et kig ind i et ukendt land, og det ukendte er ofte uhyggeligt!

Hvorfor valgte du at skrive kriminalromaner i sin tid ?

Jeg har altid selv elsket krimigenren, og jeg har virkelig læst mange af slagsen, så jeg tænkte, at det kunne være spændende selv at forsøge mig som forfatter. Jeg var på det tidspunkt ansat som marketingchef i Dansk Erhverv – et dejligt job, men jeg følte ikke helt, jeg var på rette hylde. Derfor sagde jeg mit gode job op og sprang ud som forfatter. Mange vil nok ryste på hovedet ad den beslutning, men Den 5. plage – min debut – blev antaget ved første forlag, jeg sendte til – så helt skæv var den beslutning ikke.  

Føler du dig bundet af genren, eller kunne du finde på at skrive et eller andet i en anden genre, hvis ja, så hvilken ?

Jeg må sige, at jeg ikke er færdig med at skrive krimier, så det er nok bare min genre. Jeg har svært ved at se, hvilken anden genre, jeg ellers skulle give mig i kast med. Måske kunne jeg finde på at skrive om noget true crime, men det er jo lidt i samme boldgade. Jeg er blevet afhængig af det der spændingsmoment, der er i kriminalsager…

Hvor kom din hovedperson Selma Eliasson fra ?

Ja, hun dukkede lige pludselig op i min bevidsthed som læge og virolog sammen med journalistveninden Lisa i ”Den 5. plage”. Desværre er det med epidemier jo meget aktuelt i denne corona-tid, men dengang jeg skrev den 5. plage, var det den dødbringende bakterie, som blev placeret i de såkaldte ”miltbrandbreve. Her er der tale om en bakterie, som kan misbruges som våben ved, opstår en epidemi. Omkring tidspunktet for Muhammedkrisen fik jeg idéen til romanen den 5. plage:  Hvad hvis islamisterne fandt på at angribe Danmark på den måde? Det kom der en uhyggelig krimi ud af.

Har hun udviklet sig som du havde regnet med? Er det svært at blive ved med at finde på noget med samme hovedperson bog efter bog?

Jeg synes Selma (virologen) udviklede sig til at blive mere hårdfør over serien. Hun bliver udsat for en del, kan jeg godt afsløre. Dog syntes jeg, det var svært igen og igen at udsætte stakkels Danmark for biologiske våben (virus og bakterier, som våbengøres) – så derfor afsluttede jeg serien efter 4. bind.

Hvad med Josefine Jespersen ? Hvor kommer inspirationen til hende fra ?

Ja, hun er jo Danmarks svar på ”Bones” – en knogleekspert (retsantropolog), som kan se på knoglerne, hvilket våben der er blevet anvendt. Igen en lidt anderledes heltinde, som er lidt nørdet, men hendes arbejde er superspændende og uhyggeligt. Jeg har researchet en del for at få skrevet 2’eren – Maskemanden, som udkommer her 20. maj.

Generel inspiration, hvor finder du den ?

Jeg lytter til truecrime på diverse podcasts og på Mofibo, og jeg læser også mange artikler om drabssager. Illustreret Videnskab og magasinet ”Historie” har og givet mig inspiration.

Er der noget du ikke vil skrive om?

Jeg synes, at krimien skal afspejle verden, som desværre nogle gange er ufattelig ond. På den anden side skal man som forfatter føle sig komfortabel i sin skriveproces – og jeg kan straks mærke, hvis noget er over min grænse.

Hvilke dele af en roman volder dig flest problemer /falder dig mest naturlig ?

Jeg kan godt lide researchen og de indledende manøvrer i processen. Finde på spændende plots og opbygge karakterer. Når romanen så er færdig, og korrekturen skal klares, begynder bordet at fange – og det kan godt være lidt nervepirrende – for man er altid spændt på, hvad læseren synes.

Tager du på skriveophold, når du er midt i en roman?

Ja, jeg tager ofte på skriveophold, så som Hald Hovedgaard, Svanekegården på Bornholm, og jeg har været flere gange på Gotland, men jeg har ikke været så meget afsted det seneste år grundet Corona.

Forskellen på at skrive en novelle og en roman ?

En novelle er faktisk mere krævende, end man lige går og tror, for universet skal hænge sammen og personerne skal være meget tydelige, for man har lidt plads at gør godt med. En roman tager selvfølgelig længere tid – typisk et år.

Mht boganmeldelser: hvor vigtige er de for dig ?

Ja, jeg er glad og taknemmelig for at blive anmeldt – ellers er det jo svært for læseren at vide, at der nyt på vej til boghylden. Jeg synes, det er skønt, at bloggere spreder de gode bognyhederJ

Endelig — kan du fortælle lidt om din nye roman ? Udgivelsestidspunkt eller andet spændende?

Ja, der er jo faktisk 2 på vej. Tatovøren – Blodengel 3 udkommer 14. maj – og Maskemanden ugen efter.

I Tatovøren er drabsefterforsker Sofie Engell er sammen med Walter Andersen igen på banen i efterforskningen af et bestialsk kvindemord. Det er en smuk sommerdag ved Sjælsø, da et lig stiger op til overfladen. Det er nøgent og slemt tilredt. Obduktionen fastslår, at kroppens organer er sat ud som følge af en hjertefejl kombineret med hård tortur. Begge øjne er fjernet. Selv for garvede efterforskere er det en svær sag at håndtere. 

Maskemanden: Det siges om retsantropolog Josefine Jespersen, at hun kan få knogler til at tale og finde frem til sandheden bag grusomme drab. Men hun får sin sag for, da et af kranierne i en oldtidsgrav i den svenske by Motala skiller sig ud. Ved en skanning opdager hun, at der er tale om et nutidigt kranie med en knogleflis fra et andet menneske indeni. Sporene leder til Danmark, og drabsefterforsker Alexander Damgaard kommer på sagen. Han opdager, at fundet i Motala har relation til en gammel uopklaret sag, som han må finde frem i det gamle arkiv på Politigården. 

Lotte Petri har skrevet følgende bøger :

Den 5. Plage
Vand til blod
Sort død
Hvidt snit

Serie om Josefine Jespersen:
Djævelens værk

Black Notice

Blodengel – Mofibo Original serie – også udgivet som fysiske bøger på forlaget People’s 
Tandsamleren
Åndemaneren
Tatovøren – foreløbigt kun på Mofibo.