Mysteriet i Genbrugsen

Anne-Maj Mortensen lever en stille og roligt pensionist-tilværelse, efter mange års tro tjeneste som lægesekretær i det lokale lægehus. 

Hun og gravhunden Mortensen d. 3 bor i et rækkehus ved siden af den yngre ungkarl, Jonas. De lever i en hyggelig symbiose hvor hun ordner hans have, og han ordner de håndværksmæssige udfordrende opgaver Anne-Maj ikke selv kan løse.  

Det er næsten en tradition at Anne-Maj får besøg af datteren Iben og barnebarnet Didi søndag aften, hvor mormor nyder at kræse for sine gæster. At Didi kun spiser pastaskruer pt, er blot en detalje. 

Hver fredag arbejder Anne-Maj i Odsherreds genbrugsbutik, der er indrettet i den gamle “Brugsen” Den ene af de to mænd der arbejder i genbrugsbutikken er lige afgået ved døden. Der er ingen af butikkens medarbejdere der undre sig særlig meget over dødsfaldet, det er jo det der følger med, når man bliver gammel.

Men da Anne-Maj finder hans hustru, liggende død på familiens sofa kort tid efter, begynder det hele at bliver lidt for tilfældigt. Umiddelbart ligner et at fruen bare har snuppet sig en lille lur, som hun ikke vågnede op fra. 

Lidt senere når Anne-Maj komme til at tænke lidt dybere på scenen i parrets dagligstuen, er der noget det genere hende, hun kan bare ikke sætte en finger på hvad det er. 

Anne-Majs nysgerrighed er vakt og hun beslutter sig for at undersøge sagen lidt nærmere. Da den pensionerede lægesekretær bliver inviteret til middag hos sønnen til de afdøde par, er der rig lejlighed til lidt personlig spionage. 

 

Anmeldelsen
“Mysteriet i Genbrugsen” er promoveret som en hyggekrimi, og det er lige nøjagtig hvad det er og er derfor bedømt som sådan en. Det er en krimi til den læser der ikke er til voldsomme scener, blod, vold, torturscener og andet i samme bolgade. Den er skrevet til læseren der elsker tv-serier som Barnaby, Hercule Poirot og Mrs. Marple.

Handlingen er sat i en lille by i Odsherred kommune, beliggende i Nykøbing Sjælland. En by hvor alle kender hinanden og hvor naboerne holder øje med hinanden. Hovedpersonen Anne-Maj Mortensen er en kvinde der i mange henseender minder om Mrs. Marple, eftertænksom og en der samler puslespil i hovedet og får småting til at være altafgørende. Men hun er også Marpels modsætning. Anne-Maj er ret omfangsrig af statur, har en gravhund, er passioneret kok og elsker kryds og tværs. Derudover er hun en stolt person, der hader når folk ikke tager hende alvorlig eller lytter til hendes vigtige observationer og det kommer den unge politibetjent Anders Hall til at lide under. 

Anne-Majs arbejdsplads bliver grundig beskrevet, med alle facetter. Hvordan ældre kvinder kan være overfor hinanden, indre magtkampe – hvem der skal stå for hvilken afdeling i Genbrugsen – meget vigtigt og glæden ved at føle sig værdsat i alderdommen. 

Romanen er skrevet i en humoristisk tone der giver et smil på læben og selve krimiplottet er gemt væk, så man først regner tingenes rette sammenhæng ud, når man skal. 

Romanen ligger op til, at læseren får flere historier med Fru (og Hr) Mortensen og alle dem omkring hende – det vil jeg personligt glæde mig til. 

Mysteriet i Genbrugsen er det man forventer – en hyggekrimi der kan læses med stor fornøjelse, også selvom man ikke normalt er til krimier. 

 

Faktaboks: 

Titel: Mysteriet i Genbrugsen 
Forfatter: Anna Grue 
Genre: Hyggekrimi 
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 2020
Sider : 302
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)