Huset vinder altid

I denne bog har flere fængselsbetjente valgt at så frem og fortælle om deres barske job. Et job ikke ret mange misunder dem – bestemt ikke efter endt læsning af denne bog.

De har mange udfordringer de skal face i deres arbejdsliv. 

Rockerproblematikken er en af de store. Før bandemedlemmerne i de forskellige fraktioner blev skilt af, var disse massive. Det var ikke kun frygten for hvad der skete indenfor murene, der var fremherskende. 

Hvor de fleste specialisere sig i at bryde ud af fængslerne, måtte Horserød fængsel undre sig da en person brød ind i fængslet. Han havde et mål – han havde fået at vide hvilken celle en bestemt rocker var indsat i. Han sneg sig hen til vinduet og smed en håndgranat ind gennem tremmerne. 

Hvis ikke den indsatte netop havde fået en ny og tykkere madres til at lindre rygsmerter, var han død den dag i dag. Hele cellen blev raseret og rockeren blev slemt tilredt. 

Nyborg fængsel blev udset til at være fængsel for Bandidos medlemmerne – den ene af de store rockerfraktioner. Med det samme kunne fængselsbetjentene med undren se hvordan arbejdet i fængslet blev organiseret. De rockere der havde mest magt – satte rask væk de andre i gang med alle det praktiske ting – tøjvask, rengøring og ikke mindst havearbejde – som blev udført yderst kreativt, når man ser resultatet ovenfra.

Til gengæld havde fængselsvæsnet svært ved at finde personale til disse rockerafdelinger. Ingen havde lyst til at være der. 
Man indførte specielle bonusordninger som man fik hvis man arbejdede i der – men dette kunne være problematisk, idet nogle måske blev på afdelingerne af økonomiske grunde, men måske rent arbejdsmæssigt ikke magtede opgaven.

 

Ikke kun volden inde i fængslet er en trussel mod fængselsbetjentene – også udenfor murene var mange nødt til at se sig over skulderen. Indsatte har mange venner udenfor tremmerne. En kvindelig fængselsfunktionær blev passet op af 2 hætteklædte, bredskuldrede mænd en dag på vej hjem fra arbejde. Det fængsel hun arbejdede på havde udført cellerazzia dagen før – dette måtte hun bøde for, på trods af at hun ikke selv havde deltaget i aktionen. 

Man fandt ved flere razziaer i det kriminelle miljø, lister over visse fængselsbetjentes privatadresser og flere blev af den grund udstyret med overfaldsalarmer som de gik med hele døgnet rundt. 

Det er ikke underligt, at et af det store problemer indenfor branchen, er udbrændthed – det er virkelig et hårdt job.

 

Forfatter Casper Fauerholdt har skrevet “Huset vinder altid”. Her har han talt med 4 fængselsbetjente – 3 mænd og 1 kvinde. Men han har ligeledes talt med flere der ønsker at være anonyme. 

Her bliver man inviteret med indenfor på både lukkede og åbne afdelinger og finder ud af at det er milevid forskel på hvordan man er nødt til at køre hverdagen for disse indsatte. 

Der er bestemt ikke sat mange linjer af til venlig og rolig samværd med fangerne – man får nærmest indtrykket af at dette ikke eksistere. Hvis nogle af de nyansatte skulle formaste sig til at forsøge at få positiv kontakt med de indsatte, bliver det bremset af kollegerne. 

Respekten for, at der er nogen mennesker der kan varetage jobbet som fængselsbetjent stiger støt efterhånden som man læser bogen – og det er formodentlig formålet med bogen – at blive inviteret med indenfor i en hverdag præget af uro, vold og trusler. Men ikke kun vold fanger og betjente imellem. Betjentene skal ligeledes kunne håndtere uro fangerne imellem, hvor de udsætter de svage, især sædelighedsforbrydere, for de mest horrible straffeaktioner. 

En ganske glimrende fakta-bog, der præsentere en barsk hverdag, som almindelig dansker ikke kender noget til, eller kan forestille sig. 

En vigtig bog, der er fremragende skrevet. Hentet fra de personer der har stået eller står i problemerne på daglig basis. 

 

Faktaboks: 

Titel: Huset vinder altid 
Forfatter: Casper Fauerholdt
Genre: Faktuel 
Forlag: People´s Press 
Udgivet: 2019
Sider: 256
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.