Kvinden der kom med kage

Ingrid bor på en nedlagt landejendom og ernære sig som keramiker. Hun har i hvertfald en ovn der kan brænde keramik for selv den mest kræsne lerkunstner. Men selve kunsten har faktisk ikke rigtig hendes interesse. Noget skal man jo leve af.

Hun er for nylig blevet alene, efter at hendes sambo har været ude for en ulykke, sidste vinter og livet er blevet en stridbar, træls og meget trist ting. Det eneste selskab hun har på gården er en utrolig irriterende kat, som hun ikke rigtig ved hvorfor hun fodre. 

En morgen ser hun en knægt i sin have. Han stjæler/spiser hendes ribs. Da hun konfrontere den lille gut får hun sig en overraskelse. Knægten er kommet af to grunde. Han synes at stjålne ribs smager bedre end nogen han har fået lov til at tage. Men han vil også gerne “se giraffen”. Han forældre har fortalt ham at Ingrid lider af “KZ syndrom”, fordi tyskerne hadede jøder – dette har gjort ham nysgerrig.  

Drengens besøg rusker op i minder hos Ingrid hun ikke rigtig ønsker at genopleve. Men problemet opstår først da hun ser en lille gul bil holde et stykke fra hendes bolig. Hun har nemlig set vognen før. Der sidder en ung kvinde i bilen, men hvorfor bliver hun ved med at følge efter Ingrid ?

Den midaldrende kvinde bliver ikke mindre urolig da den unge kvinde, står ud af bilen – hun har en kage i den ene hånd – men ønsker Ingrid at tale med “Kvinden der kom med kage”?

 

 

Anmeldelse: 
Steen Langstrup er en erfaren herre når man taler om bøger i gysergenren. Men denne her er noget helt andet – og dog. Han har her skrevet en roman der kryber ind under huden på læseren. Alle har hørt om 2. Verdenskrig og mange af de rædsler der blev hverdag for mange mennesker, og dette er hovedtemaet i denne nye udgivelse.

Bogen hedder “Kvinden der kom med kage” og handlingen er sat i 1970, hvor alle der har haft ubehagelige oplevelser i bagagen er kommet lidt på afstand af begivenhederne og forsøger at leve et så normalt liv som muligt. 

Der er en yderst begrænset persongalleri i bogen – der er to hovedpersoner. Ingrid der er midaldrende og tidligere KZ-fange og en ung kvinde, hvis mor har spillet en rolle for Ingrid under krigen – men jeg vil ikke skrive yderligere omkring dette for ikke at plotspoile. Vil blot sige at karakterne er godt gennemtænkt og de er fremragende historiefortællere og man ryger igennem bogen – den er rigtig svær at ligge fra sig igen. 

Fortællingen er fremragende sat sammen, man sidder som læser på kanten af stolen og følger fortællingen imellem de to kvinder og alle følelser bliver berørt undervejs.

Man kan ikke karakterisere “Kvinden der kom med kage” som en gyser, men det er spændingsroman med mange inputs af grumme detaljer og spidsfindige hændelser der sætter krav til læserens tankevirksomhed og man har virkelig svært ved at finde ud af hvor man har hovedpersonerne henne – men det er jo det man elsker ved netop Steen Langstrup bøger – man bør ikke tage tingene for givet. 

Bogen er egnet til alle der kan lide en spændende historie og de grumme detaljer bliver ikke udpenslet så det kan være svært at være i – det er ens egen fantasi der skaber billederne – så alle kan være med her. 

“Kvinden der kom med kage” får mine varmeste anbefalinger – kan købes i alle boghandlere eller lånes på biblioteket – er ligeledes udkommet som lydbog. 

 

Faktaboks: 

Titel:  Kvinden der kom med kage 
Forfatter: Steen Langstrup 
Genre: Krimi/spænding 
Forlag: 2 feet entertainment 
Udgivet: 2024
Sider: 185
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)