Vejen til Warszawa

Bogens handling: 
Peter og Uwe er det man kalder “værgerådsdrenge”. De bor derfor hos en bonde i Tyskland, tæt ved den danske grænse. Det er ikke det mest barmhjertelige sted at vokse op. Drengene bliver nærmest behandlet som slaver og må hver nat sove i stalden sammen med hesten.

Peter har boet på gården så længe han kan huske. Han får jævnligt at vide at han er dum og forøvrigt også kriminel. Så han skal bare makke ret og arbejde. Peter tør ikke spørge ind til hvad det er han har gjort, siden han kan kaldes kriminel. Når bonden siger det er det nok rigtigt.

Nabogårdens malkepige, Heidi er blevet fundet død i en grøft. Hun er blevet voldtaget og dræbt. Naboens søn anklager straks Uwe, idet Uwe er set ved malkepigens vindue op til flere gange, efter Heidi er gået i seng. 

Peter bliver skræmt fra vid og sans da nabodrengen tager sagen i egen hånd. 

Peter ser en dag en flok unge drenge i byen, der går og deler løbesedler ud. De har flotte uniformer på. En af drengene henvender sig til Peter og opfordre ham til at møde op i deres klubhus. Han skulle tage og blive medlem af Hitler Jugend.

Dette ændre totalt Peters miserable liv, inden længe føler han sig ikke som en kriminel værgerådsdreng, men som en almindelig tysker. Som en del af noget stort, han er pludselig nogen.

Efter en bokseturnering får han arbejde som oppasserdreng for en oberst i den tyske hær. Nu skal han ud og se hele verden. Men det lyder nemmere end det umiddelbart er. Den officer han arbejder for har åbenbart forbrudt sig mod det 3. rige. Så Obersten bliver hentet sammen med sin faste stab. De bliver alle anbragt i en gymnastiksal og her begynder mareridtet.

Anmeldelsen: 
“Vejen til Warszawa”, er første del af den serie, på foreløbig 8 planlagte bind. Serien hedder ” Venner og fjender”. Den er skrevet af søskende parret Søren og Lotte Hammer, der ellers er kendt som kriminalforfattere, og står bag serien om efterforsker Konrad Simonsen og hans team. 

De har nu kastet sig over noget ganske andet. Dette er en historisk spændingsroman, hvor der virkelig er lagt op til gode læseoplevelser. 

Historien starter i det 3. rige under anden verdenskrig. Hovedpersonen er en halvt tysk, halvt dansk ung mand. Den bonde han bor hos, taler dansk til drengene. Mens madmor taler tysk.

Hovedpersonen, Peter er i starten af bogen en meget understimuleret dreng, der ikke gør det store væsen af sig. Han lever fra hånden og til munden og har affundet sig med at livet er sådan. Da drengens liv kommer i fare, der tager han skeen over i den anden hånd og livet udvikler sig da i en retning han ikke havde forestillet sig. 

Læserne bliver vidner til opstarten af 2. verdenskrig og handlingen foregår midt i orkanens øje. Livet på de tyske kaserner, hvad der sker med de soldater der trænger til at blive sat på plads, og meget, meget mere. 

Det er meget tydeligt at forfatterparret har stor erfaring i at formidle, man keder sig ikke et sekund. Der bliver ikke lagt fingre imellem med hensyn til beskrivelser af grusomheder, afstraffelser og mord. Men det har de så også i rigt mål prøvet mange gange før. 

Det er en meget neutral fortælling, forstået på den måde, at man ser alting udfra Peters perspektiv, og han tager livet oppe fra og ned. Det vil sige, han er meget upartisk, i starten i hvert fald. Alle har et forhold til nazismen og der bliver ikke strøet med roser ud over organisationen i denne bog, historien bliver blot fortalt råt for usødet. 

Den manipulation der foregik med den almene tysker, der gjorde at man vendte de blinde øje til, bliver også glimrende beskrevet. Hvordan man blindt troede på at Hitler kun ville det bedste for Tyskland og dens befolkning. Hvis ikke det virkede så blev 2. våben kørt i stilling – frygt. 

Det tegner bestemt til at blive en serie der bare SKAL læses. “Vejen til Warszawa” ligger i den grad op til den næste i serien – Kobberslottet” som heldigvis er udkommet samtidig med bind 1, der slutter med en cliffhanger der gør at man bare er nødt til at fortsætte til bind 2. 

Søren og Lotte Hammer skriver fængslende og siderne vender nærmest sig selv. Læseren sidder det meste af bogen med følelserne udenpå tøjet og har lidt svært ved at finde ud af skille godt fra skidt. 

Søren og Lotte Hammer har tidligere skrevet 

Serien om Konrad Simonsen: 
Svinehunde
Alting har sin pris
Ensomme hjerters Klub
Pigen i Satans Mose
Den sindsyge polak
Elskede Heidi
Mørkemanden
To små piger
Mirakelbarnet
Soldier Blue

Rosa – historisk roman – Standalone 

Faktaboks: 

Titel: Vejen til Warszawa
Forfatter: Søren og Lotte Hammer 
Genre: Historisk Spændingsroman 
Forlag: HarperCollins 
Udgivet: 2020
Sider : 316
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan lyttes/læses på Mofibo. Lydbogen bliver oplæst af Christian Engell