De efterladte

Bogens handling : 

Hauge bliver dagen før sin løsladelse fra fængslet, passet op af en af de stærke fanger, rockeren Bjarke. Han ønsker at Hauge skal gøre ham en tjeneste når nu han kommer ud.

Til at begynde med vil Hauge bare så langt væk som muligt, han bryder sig egentlig ikke om Bjarke, men må indse at han faktisk står i gæld til den hårdkogte herre. Bjarke har ved flere lejligheder beskyttet Hauge overfor de andre fanger, og er medvirkende årsag til at afsoningen har være tålelig for Hauge.

Der har været en tragedie i Bjarkes nærmeste familie. En nevø, Ditlev er faldet i havnen i sin hjemby og er druknet. Men Bjarke ved at Ditlev er en habil svømmer og gennem sin ungdom har erhvervet en del medaljer og pokaler. Så ligefrem en druknedød kan han ikke få til at passe. Han synes at dødsfaldet skal undersøges, og idet det varer temmelig længe inden han selv kommer ud, vil han have Hauge til at tage afsted og se om han kan finde ud af noget.

Når Hauge ser nøgternt på opgaven, gider han faktisk ikke. En tur til Nordjylland? Jamen, han er jo ikke detektiv og føler intet for den familie !

Men hvis han gør det, så har han ikke flere tjenester han skal gøre Bjarke, som tak for hjælpen i spjældet. Han har i bund og grund heller ingenting at foretage sig lige efter løsladelsen. Så han tager til Nordjylland, og finder ud af at de der nordjyder… De er godt nok ikke så nemme at få oplysninger ud af – magen til sammenspist flok skal man lede længe efter.

Da han får rodet lidt op i sagerne finder han ud af at det ikke kun nevøen der er død på mystisk vis – to andre drenge i samme alder har lidt samme skæbne…

 

Anmeldelsen :

Palle Schmidt har skrevet denne krimi, som foregår i det nordjyske. Vores hovedperson er ret usædvanlig, han er ikke efterforsker, detektiv eller anden form for håndhæver af loven, han er lige kommet ud af fængslet med en lidt træls gæld til rockerkongen Bjarke. Det er meget forfriskende at møde denne bramfrie og til tider hensynsløse “helt”. Det giver sig selv at efterforskningen bliver ret usædvanlig, idet Hauge ikke har et skilt med autoritet at smide i hovedet på folk, tværtimod må han stå model til nogen på frakken, når han forsøger at få noget at vide om Ditlevs død.

Til gengæld møder man den “normale” del af byens befolkning. Det lille hotel hvor Hauge slår sig ned, er faktisk ret hyggeligt men mølædt. Værtsparret tager hverdagen oppe fra og ned, Hauge vil i starten kun være der en enkelt dag, men da han vender tilbage næste aften, står værelset bare klar til indflytning – ingen spørger om noget.

Det skumle miljø i bogen, er med til at give en uhyggelig fornemmelse i kroppen på læseren, og man sidder flere gange og tænker: der skal du nok ikke gå hen Hauge..

” De efterladte” er en rå krimi, skrevet om et barskt miljø, med en uortodoks hovedperson. Den kan helt klart anbefales til krimielskere.

 

Faktaboks: 

Titel:  De efterladte 
Forfatter: Palle Schmidt
Genre: Kriminalroman
Forlag: Calibat 
Udgivet: 2018
Sider: 229
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.