Rasmus Berg bliver tilbudt en drabssag. Sagen lyder interessant nok, men problemet er at gerningsstedet ligger langt væk. Drabet der skal opklares er flere måneder gammelt, og Rasmus´kæreste, Solnaz skal nedkomme om en måneds tid.
Selvom mange facts peger på at drabsefterforskeren hellere skulle blive hjemme og afvente den nye baby, bliver han alligevel presset/interesseret i sagen. Han kan jo være hjemme i løbet af nogle dage, hvis Solmaz skulle gå i fødsel.
Da Rasmus ankommer til Grønland efter en flyvetur, han ikke ønsker at gentage, vækker sagens grusomhed alligevel den ild der driver en drabsefterforsker. Morderen skal bare findes!
Sagen handler om en lille pige på 7 år der bliver fundet på en snedækket klippe. Hun er først blevet voldtaget og er derefter kvalt, formegentlig med de bare hænder.
Men idet selve hændelsen er sket så langt tilbage, er der ikke mange spor at gå efter og Rasmus spørger flere gange sig selv – hvad laver jeg her ? Hvorfor er jeg ikke hjemme ved Solnaz ?
Det går hurtigt op for Rasmus at selvom Grønlandsk politi er en del af Dansk Politi, er deres arbejdsmetoder vidt forskellig. Ingen har checket videoovervågningen ved de butikker der ligger nærmest gerningsstedet, og der er ingen der har checket de mobilsendemaster der dækker samme område.
Det viser sig hurtigt at seksuelt misbrug af små børn ikke er så sjældent i Grønland. Der er endda nogen der ikke tænker nærmere over det – for sådan er det nok bare.
Men til gengæld kan det vække en voldsom opstandelse, når et barn forsvinder…
Anmeldelse:
Dette er 4. selvstændige bind i serien om Rasmus Bjerg. Han er drabsefterforsker i Rejseholdet og kan derfor blive sendt mange forskellige steder hen. I denne her er han i Grønland og bliver overrasket over den måde at politiet kører på deroppe.
Morgenparolen foregår ved at alle medarbejder på de forskellige stationer samles foran en storskærm i parolestuen. Her taler alle med alle. På grund af afstandende i det kolde land, er man nødt til at samarbejde på denne måde.
Her er det tydeligt at forfatteren selv har arbejdet ved det grønlandske politi, hvor både pro og anti bliver belyst på bedst vis.
Det er de sidste par år blevet “moderne” at skrive “Nordic Noir” og denne her hører bestemt under denne kategori. I bedste stil bliver læseren inviteret med på en rejse i det kolde, golde Grønland. Helt ud i det barske snedækkede landskab, men også med ind i de hyggelige stuer, hvor grønlændernes gæstfrihed på charmerende vis bliver præsenteret.
Selve krimidelen er hjerteskærende, men desværre på en måde klassisk grønlandsk. Det er ikke ukendt at der er problemer med misbrug af børn på Grønland, så temaet er ikke overraskende. Når det så er sagt bliver den beskrevet på grusomste vis og giver læseren anledning til at krumme tæer adskillige gange under læsningen. Plottet holder 100% – der bliver gemt godt på afsløringerne.
Ved siden af har Rasmus også problemer på hjemmefronten – hans nye baby…. er det hans ??? Der bliver bogen igennem plads til en del tanker om kæresten derhjemme, måske lidt for meget…
“Under Nordlys” er bestemt en bog man bør købe i mellemdagene, hvis man er glad for en god krimihistorie – der er god underholdning at hente her..
Arne Woythal har også skrevet :
Serien om Rasmus Berg :
De dræbtes Advokat
Den hollandske forbindelse
Gribbene fra Sofia
Kriminoveller
Dagbogen – Mord i din familie
Debutantprisen – Mord på bestilling
Nonfiktion:
I krig med politiet
Faktaboks:
Titel: Under nordlys
Forfatter: Arne Woythal
Genre: Krimiserie – Rasmus Berg # 4
Forlag: Byens Forlag
Udgivet: 2019
Sider : 327
Bedømmelse: (5 / 6)