28. August 1995 vågner “Solskinsøen”, Bornholm op til en frygtelig familietragedie. Der er udbrudt brand i et af de huse, der ligger på Helsevej 10, et hus der ligger tæt på hospitalet i Rønne.
En kvinde og hendes lille søn på kun 4 år er brændt inde, endnu en lille dreng på 7 år bliver fundet i husets have, stærkt forbrændt. En person har kort forinden forladt huset, fortumlet og skidt tilpas. En forsmået kvinde der højst sandsynligt har gjort noget utilgiveligt.
Kærlighed kan få mennesker til at gøre mange uforståeligt ting, især hvis der er udsigt til en ønsket relation ikke bliver til noget. Det kan få den ulykkelige til at udføre handlinger, der meget vel kan være planlagte – men ikke helt gennemtænkte. Dette lader til at være tilfældet her.
Mordbranden er ikke det eneste der sker på Bornholm i 1995. Øens bank er krakket og mange af øens beboere har mistet deres opsparing. Der bliver indført fiskekvoter der ødelægger jobmuligheder for en del fiskere, med salg af fiskekutterene som resultat.
På den ellers så idylliske ferieø hærger depressionen og Bornholms beboere. Selvmord er ikke ualmindeligt på dette tidspunkt. Men det er mordbrand til gengæld. Mange tænker, hvad oplevede de mennesker der var tæt på katastrofen egentlig ?
Her er beretningen om hele den forbrydelse, der først fik opmærksomhed i pressen, da retsagens gik i gang. Det var til gengæld en sag med mange facetter.
Anmeldelse:
Denne bog er en del af “True Crime-bølgen”, der er yderst populær i disse år. Forfatter Robert Zola Christensen er ellers mest kendt for at skrive krimier. Men her, har han kastet sig over noget ganske nyt. Han har researchet igennem længere tid, for at finde ind til alt omkring mordbranden på Bornholm
Han har talt med rigtig mange mennesker, i forbindelse med optrævling af sagens fakta. Naboer, politifolk, advokater og ikke mindst journalisten Miki Mistrati, der mens han stadig var journalist, opsøgte kvinden, der blev tiltalt for udåden, og havde flere samtaler med hende i fængslet.
Alle disse fakta, evner bogens forfatter at præsentere på yderst spændende vis. Det er meget tydeligt at han har brugt enormt lang tid på dataindsamling. Han har talt med en del mennesker og har selv været på Bornholm for at indfange atmosfæren. Han lykkedes helt klart med at gøre fortællingen levende, og informativ på bedst mulig måde.
Han forsøger i bogen at “dele sol og vind lige” – idet han bruger disse interviews som grundlag for beskrivelsen af den formodede gerningskvinde, får hun en form for mulighed for at fortælle hendes side af historien. På den måde er det ikke “kun” anklageren der får plads i bogen.
Alle personer i fortællingen er beskrevet kun med fornavn (ikke nødvendigvis deres eget). Det er yderst smagfuldt – selvom alle der har hørt om sagen godt ved hvad sagens tiltalte Elisabeth, hedder til efternavn.
Selvom man kender til historien om mordbranden på Bornholm, burde man alligevel læse bogen. Det er en meget grundig gennemgang af sagens akter, og den er interessant sat sammen. Historien er mere kompleks end først forventet. Mange kender historien udfra en episode af “Rejseholdet” – tv-serien på DR1 – men de har jo ikke det hele med, har taget lidt kunsteriske friheder i deres gennemgang af sagen.
“Dødslægen” er bestemt en bog der skal læses af alle “True Crime” fans – den giver læseren en god mulighed for personlige reflektionen – var det hende ?
Faktaboks:
Titel: Dødslægen
Forfatter: Robert Zola Christensen & Miki Mistrati
Genre: True Crime
Forlag: ImpactPress
Udgivet: 2022
Sider: 188
Bedømmelse: (5 / 6)
Anmeldereksemplar fra forlaget.