Uniform

Salma arbejder ofte om aftenen i faderens restaurant. Han har et pizzaria i Københavns centrum. En aften følges hun hjem med bedsteveninden Eshal. Pigerne er trætte og Salma har mest lyst til bare at køre hjem og hygge sig med famlien. Men Eshal har andre planer.

Hun forsøger at lokke Salma til at tage med i byen. Priden er godt igang med store fester og optog igennem byen. Eshal har stor lyst til at deltage i løjerne og vil have veninden med. Men Salma ved ikke rigtig om hun har lyst, oveni må hun slet ikke deltage for forældrene. Så hun finder på en undskyldning da Eshal skriver en sms senere på aftenen. Meget sent på aftenen kommer der en sms, der kan tolkes på forskellig vis – men Salma beslutter at det nok går meget godt.

Men det gør det ikke. Dagen efter får Salma at vide at Eshal har været ude for et voldsomt angreb aftenen før. Hun ligger på sygehuset og hendes tilstand er kritisk.

Da Salma taler med en af de efterforskere der tager sig af sagen, vækkes en drøm Salma længe har haft. Hun er en person der ønsker at hjælpe andre mennesker. Hun er begyndt på Sosu-skolen, men det er ikke den rigtige vej, føler hun nu.

Salma udfylder en ansøgning til politiskolen, selvom hun ikke rigtig tror på projektet. Hun er en spinkel pige, ikke særlig høj og bærer tørklæde. Det er jo dødsdømt på forhånd! Problemerne begynder først da hun faktisk bliver optaget – Salma ved at familien og især faderen slet ikke vil bifalde hendes valg.

Hun begynder i den sparsomme fritid at undersøge sagen om Eshal – hvad skete der den aften ? Finder hun ud af noget – og hvor bringer det hende hen ?

Fuzzy lever den anonymes tilværelse, han forsøger konstant at holde sig ude af rampelyset. Han er kriminel og lever af at arrangere røverier for en kammerat. Lidt tilfældigt deltager han til et bryllup, hvor Salma også er. Dette umage par begynder lidt tilfældigt at hjælpe hinanden omkring attentatet mod Eshal.

Det viser sig hurtigt at det ikke er sundt for helbredet for nogen af dem. Det er brutale mennesker de er oppe imod.

 

Anmeldelse: 
Thomas Rydahl har denne gang kastet sig over en rigtig “Københavner-krimi”. Han tager læseren med ned i hovedstadens underverden, hvor ikke alle vil det bedste for sine medmennesker. 

Det er en seriestart, hvor forfatteren har udvalgt nogle virkelig interessenter personer som gennemgående figurer. Man følger bl.a. Salma der begynder på politiskolen, her får læserne et spændende indblik i, hvad eleverne skal igennem i deres første periode. 

Samtidig bliver man præsenteret for de dilemmaer en ung kvinde står i, når hun gerne vil noget der går imod alt hvad familien ønsker. Hun står ofte lige på vippen til at blive afsløret, især da hun kommer i praktik i det kvarter hun selv bor i. 

Karakteren Fuzzy følger vi også med jævne mellemrum, men hans person er der gemt lidt på – det bliver spændende at se i det næste bind i serien, hvad han indeholder. Det er tydeligt at han gemmer på en spændende fortid. Der er en grund til at han er havnet på en uheldig sidevej i sit liv.

I “Uniform” viser forfatteren hvordan man skruer op for uhyggen sideløbende med at handlingen eskalere. Han formår at få enkelte, dagligdags begivenheder til at blive en virkelig uhyggelig affære. Det meste af bogen emmer af en uhygge der konstant får hårene til at rejse sig på armene. 

Giver “Uniform” mine største anbefalinger, og glæder mig rigtig meget til næste bind i serien. Allerede nu sidder jeg og tænker – hvad sker der nu med ……. (Ingen spoiler herfra :-))

 

Faktaboks:
Titel: Uniform  – Den Københavnske Nat – serie #1

Forfatter: Thomas Rydahl
Genre: Kriminalroman/thriller 
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2022
Sider : 416
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

 

Uniform findes som ebog/lydbog på bl.a. Mofibo – lydbogen indlæses af Janek Lesniak