Ikke savnet

Unge Laurie går på gaden i San Diego, Californien, datoen viser 27. September i 1984. Hun er på udkik efter en kunde, der kan financiere hendes stofmisbrug. Uheldigvis for Laurie standser en rød varebil. En mand hopper ud af bilen og nærmest kyler hende ind på bagsædet. 

Med et liv som prostitueret, er Laurie vandt til lidt af hvert og er derfor ikke specielt bange, selv om hendes kunde er lidt voldsom. Men det bliver hun til gengæld senere på aftenen..

Hun overlever mødet med Samuel Little, en af de seriemordere i USA der har myrdet flest kvinder, hvis man skal tro hans egen fortælling. 

Laurie og endnu en af Littles ofre melder seriemorderen til politiet og sagen ender i retten. Problemet er dog at kvinderne ikke får medhold, da de fremkom med deres beskyldninger – de er jo blot prostituerede og må derfor vide hvad de kan risikere, når de frivilligt stiger ind i en fremmeds bil. 

Først i 2012 kommer gennembruddet i denne kæmpestore sag. Men det er først nu at sagen kan bygges op af anklagemyndigheden. Man finder en Texas Ranger der er rigtig god til at få tilståelser ud af folk. Han bliver sat til at interviewe Little, og der kommer en ufattelig tilståelse – Samuel fortæller at han har slået 93 kvinder ihjel…

 

Bruce McArthur var, på overfladen, en venlig gartner. Han skiller sig ud fra andre mordere ved at han først begynder at myrde i en ret sen alder – han er over 50 år da han slår den første ihjel. Ofrene finder han i LGBTQ miljøet i Toronto bymiljø.

En kvinde der i mange år har haft McArthur som privat havemand, får en morgen besøg af politiet. De vil om i hendes have og grave. Hun bliver rystet da de fortæller at de efterforsker en drabssag. Det viser sig at det ikke kun er blomsterfrø, gartneren har gravet ned i hendes have.

 

I Canada ligger en berygtet landevej. Den kaldes “Highway of tears”. Her tog Cody Legebokoff unge kvinder op. Det var for 4 af dem en fatal fejl at modtage et lift af lige denne mand.

 

Anmeldelse:
“Ikke savnet” er en såkaldt “Mofibo Original” – det vil sige at denne lydbog kan man kun kan lytte til her. De sidste par år er denne streamingtjeneste begyndt at producere deres egne True Crime serier. Denne her, er en af dem.

Den er skrevet af Andrea Bak, der har sat sig ind i tre af de mest spektakulære seriemordersager i Amerika og Canada. 

Især den første sag, der også er den mest hårrejsende, historie om Samuel Little. Han tilstod overfor en politimand at han slog 93 kvinder ihjel, men det mest fascinerende del af historien er næsten, hvordan han bar sig af. Når man ser billeder af manden, og høre han fortælle, virker han ikke som om han har den helt store intelligens, men lige myrderierne har han lidt vidst hvordan han skulle bære sig af. 

De to andre sager får ikke ret meget plads i forhold til Little-sagen. Men det er ganske naturligt sagernes omfang taget i betragtning.

Naturligvis er det mordene og deres grusomheder der fylder en del i bogen, men det der bliver siddende i hjernen bagefter er – hvordan kunne det dog lade sig gøre ? Hvorfor var der ingen der greb ind ? – især i Littlesagen, han er flere gange, især i sine unge dage, i fængsel – men bliver gudhjælpemig lukket ud igen pga god opførsel..

Det er en spændende lydbog, der giver grobund for eftertanke. Det er gamle sager, og det gør det hele nemmere at tage ind, det er jo længe siden. 

Der kommer en fin disclaimer i starten af lydbogen, at bogen ikke er beregnet til børn og sarte sjæle og det er ganske korrekt – har dog hørt en del med mere grafiske grufulde detaljer, end dem man bliver præsenteret for i denne her. 

Bestemt et “must” hvis man er til true-crime genren. 

 

Faktaboks:
Titel: Ikke savnet 

Forfatter: Andrea Bak
Genre: True Crime – Mofibo Original 
Forlag: Mofibo
Udgivet: 2022
Lyttetid : 3 timer og 41 minutter 
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

 

Bogen er indlæst af Vibeke Hastrup. Hun gør det ganske udemærket. Læseren bliver fastholdt. Indimellem kniber det lidt med udtalelser af amerikanske stednavne og lign.