Skaberværk

En børnehave har været på sommerlejr og er returneret til København. Det har været en skøn tur og børnene er nu fyldt op med gode historier, der skal deles med familien derhjemme.

Men en af drengene står alene tilbage, da alle de andre børn er blevet hentet. Den pædagog der er blevet tilbage for at aflevere feriebørnene, ved hvor drengens forældre bor, og tænker at hun for en gangs skyld godt kan aflevere ham hjemme, selvom hun har fri. Hvis drengens forældre har glemt det, eller er forhindret på anden vis – så tager hun ham da med sig hjem. De kan lige gå forbi hjemmet og efterlade en seddel i postkassen, hvis det er tilfældet.

Men det er langt fra tilfældet. Et grusomt sceneri har fundet sted på drengens bopæl. Begge forældre er blevet slået ihjel og politiet må ind i billedet. 

Det bliver Politikommisær Lasse Busk og Politiassistent Silke Løve der bliver sat på sagen og det ser allerede fra starten af, ud til at blive en speget affære. Drengens forældre er et lesbisk par, der har boet sammen i en årrække. Men selv i dagens Danmark er der fordomme mod den slags familiesammensætninger.

Da politiet gennemsøger parrets kontor, finder de en del smædebreve i en skuffe. Brevskriveren levner ikke nogen tvivl om hvad han synes om deres livsstil – men er disse følelser dybtliggende nok til at det kan medføre mord ?

Jo mere efterforskerne graver sig ned i ægteparrets privatliv, begynder alle tråde at stikke i forskellige retninger. Men det mest åbenlyse er at undersøge de smædebreve lidt nærmere – men pludselig dukker der et nyt lig op, det tydeligvis hænger sammen med mordet på ægteparret – bortset fra livsstilen. Dette nye offer er ikke tilknyttet det lesbiske miljø i København og efterforskerne er slået tilbage til start. 

 

Forfatter Tine Gudrun har skrevet denne yderst underholdende krimi, “Skaberværk” der er en uafhængig fortsættelse af “Dukkesamleren”, der var hendes debutroman. Der er mange der mener at det er svært at skrive en efterfølger til en succes, men det virker ikke til at være tilfældet her. 

Bogen igennem bliver læserne inviteret med ind i mange forskellige scenarier og det giver læseoplevelsen et nøk opad. Man kommer med i swingerklub og med ud på “Lars tyndskids marker” det næste øjeblik. Disse voldsomme sceneskift giver god mening undervejs og gør det hele mere levende.

Den eneste ulempe der er i fortællingen, er at der er et lettere uoverskueligt persongalleri, og man når at bliver forvirret nogle gange undervejs. Det kan være lidt vanskeligt et skille personerne af. Vil dog sige at dette løser sig, når man når den sidste del af bogen. Her bliver det hele viklet ud og alle er med til slut. 

Ligesom forrige bog er der en del grumme og blodige detaljer, men hvis man synes at detaljerne i “Dukkesamleren” var voldsomme, kan man sagtens være med her, der er skruet lidt på detaljegraden, så de fleste kan være med i denne her fortælling. Der spares ligeledes ikke på erotiske beskrivelser. Men forfatteren formår på delikat vis at “stoppe” disse beskrivelser, inden læserens ører bliver alt for røde. 

Tine Gudrun har skabt et efterforskningshold, der naturligvis er politifolk, med veludviklet sans for opklaring af kriminalsager, men som også er ganske almindelige mennesker med problemer som alle kender til. Dette gør hovedpersonerne let genkendelige og nemme at relatere til. Forfatteren formår at give lidt plads til denne privates sfære hos efterforskerne, uden at tingene bliver for komplicerede eller fylder for meget.

Kan klart anbefale “Skaberværk”, der passer godt til alle der elsker at “gætte med” på plottet.

 

Faktaboks: 

Titel:  Skaberværk 
Forfatter: Tine Gudrun 
Genre: Krimi/thriller 
Forlag: Grønningen 1
Udgivet: 2024
Sider: 396
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen er et anmeldereksemplar der er tilsendt af forlaget – Skal derfor markeres som “reklame” – men er alligevel blot en boganmeldelse der beskriver min mening om bogen