Syv m2 med lås – Afdeling Q #10

Carl Mørk er virkelig på spanden. Efter den seneste succes, hvor han fældede storforbryderen Sisle Park, og fik befriede en af de trofaste medarbejdere fra Afdeling Q Gordon, er alting gået helt galt.

Efter en dramatisk anholdelsesaktion, hvor han for øjnene af hustruen Mona, bliver lagt i håndjern og kørt til Vestre fængsel.

Han bliver herefter i al hast fremstillet i et lukket grundlovsforhør, med en beskikket forsvarer han slet ikke kender. En mand der kommer iført krøllet skjorte og uredt hår, som om han lige er blevet smidt ind i sagen fra sidelinjen, hvilket viser sig at være sandt. Der er ingen fra afdeling Q til stede og Carls elskede hustru, Mona er der heller ikke – Carl er helt alene i verden.

Det ender også med at Carl varetægtfængsles, med anklagen mord og narkosmugling hængende over hovedet. Det værste er alligevel at han føres tilbage til celle 417 i Vestre Fængsel. Et sted hvor mange af Carls fjender, folk han selv har buret inde, sidder. Det giver en ulmende og faretruende atmosfære lige fra starten af. 

Carl finder lynhurtig ud af at han ikke blot er helt alene på dette gudsforladte sted, men han er også i livsfare. Der er nogen der ønsker ham død, koste hvad det vil. 

Udenfor fængslet sidder de efterladte venner fra afdeling Q med en umenneskelig opgave. De skal bevise Carls uskyld, samtidig med at de overhovedet ikke må arbejde på sagen. Marcus Jakobsen, deres øverste chef, var forrest i den hob af mennesker der anholdte Carl. Så naturligvis er han ikke interesseret i at have folk i sit stab, til at modarbejder egne interesser. Men Gordon, Rose, Assad og ikke mindst Mona har en anden plan.

Ikke mindst da en, afdeling Q har hjulpet i en af de tidligere henlagte sager, dukker op – begynder tingene at lysne.. 

 

 

Endelig kom den bog mange har ventet på. En bog der har været planlagt i mange, mange år, ifølge forfatteren Jussi Adler Olsen. “Syv M2 med lås” er 10. Bind i serien om Efterforsker Carl Mørk og Afdeling Q. Allerede så tidlig i anmeldelsen må jeg sige – denne bog må man ikke gå glip af, hvis man eller har fulgt holdet igennem årene. 

Denne afslutning er en klassisk “Jussi-bog” hvor tingene virkelig spidser til og det hele er meget hektisk og man sidder på kanten af stolen det meste af tiden. Romanen er på over 540 sider og man er topunderholdt hele vejen igennem. Som vi er vandt til i dette univers bugner historien med masser af plottvists og jumpscares, som enhver krimielsker kan lide det. Bogen har brutale elementer, men det bliver serveret så elegant at alle kan være med. 

Det skinner som vanligt igennem at Jussi og holdet bag bøgerne har tilbragt mange, mange timer med research til denne bog. Ikke mindst fordi Carl tilbringer rigtig meget tid i fængslet og bliver udsat for en del derinde. Det beskrives jo bedst hvis man har forhørt sig hos folk indenfor murene.

Forfatteren formår på fornemste vis at få “sluttet af” med alle de gennemgående figurer fra det univers han har skabt, i de 10 bind der nu er skrevet. Der bliver ovenikøbet plads til at gøre en af de hovedpersoner, der var med i et af de forrige bind, til en del af denne sidste bog. Det er genialt og man sidder med en følelse af Dejavu i kroppen og det hele hænger sammen i en højere enhed nu. 

Samtidig er det jo bind nr 10 og alle der har fulgt Jussi de sidste mange år ved at det her nok bliver den sidste “Carl Mørk bog” og man sidder lidt med en dump følelse i maven. Det er næsten som at sige farvel til en god ven, og må kun gisne om hvordan forfatteren har det med den afsked ham nu må tage med afdeling Q, som han har brugt mange år sammen med.

Men når det så er sagt så håber jeg ikke at Jussi holder helt op med at skrive nu, hvor serien er afsluttet. Vi er mange læsere der kommer til at mangle noget i krimiuniverset, hvis han vælger helt at slutte sin forfatterkarriere. Man kan jo krydse fingre og håbe. 

 

 

Faktaboks: 

Titel:  Syv M2 med lås 
Forfatter: Jussi Adler Olsen 
Genre: Krimi/thriller 
Forlag: Politikens forlag 
Udgivet: 2023
Sider: 543
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

 

 

 

Bogen er et anmeldereksemplar der er tilsendt af forlaget – Skal derfor markeres som “reklame” – men er alligevel blot en boganmeldelse der beskriver min mening om bogen

Details