Hjemvendt

Efterforsker Signe Brask har et hængeparti, som hun var frygtelig svært ved at håndtere. For ti år siden havde hun en fortvivlet sag. Hun var dengang politiaspirant og var med en garvet politimand på patrulje. De blev kaldt til Hjerl Hede naturmuseum. Den lille pige, Mille på blot 10 år, var meldt savnet efter en familieudflugt.

Hun er ikke dukket op siden.

Hvert år, på selve den dato Mille forsvandt, tager Signe ned til familiens gård for at markere at der er gået endnu et år og for at markere overfor familien at sagen ikke er blevet glemt.

Pigens mor venter hende hvert år. I år har hun lige bagt vaniljekranse og kaffen er lavet. Det samme fremgangsmåde hvert år, de drikker kaffe og de skal op på Milles værelse, der står urørt siden datteren forsvandt. Nærmest som et museum.

En aften ringer en kollega fra en politistation i hovedstaden. De har står en ung pige i deres reception, der påstår hun er den forsvundne Mille. Men hun er meget fåmælt og fortæller ikke så meget, hun vil kun snakke med Signe. Det eneste de er sikre på er at hun gerne vil hjem til sin familie…

Signe kan ikke tro sine egne ører, men lover at komme over og hente Mille og tage hende med hjem. Den unge pige er rigtig nok meget genert og gemmer sig nærmest i sit tøj. Hun fortæller dog at hun gerne vil hjem til sin mor. Signe prøver at fritte pigen lidt ud på den lange vej hjem til Jylland.

Hun vil overhovedet ikke fortælle noget som helst om hvor hun har været. Hun frygter “ham” men vil ikke yderligere ind på noget om kidnapningen. Signe er godt og grundig i tvivl, er den unge pige virkelig Mille? Hvis det er, hvilke grusomheder har hun gennemgået i de mellemliggende 10 år. Hvad med gerningsmanden, er han på jagt efter et nyt offer ?

Kan Signe aflevere pigen på gården, hvis hun nu ikke er deres forsvundne datter ?

Lone Theils har skrevet denne storytel-original om kidnapning, svigt og savn. Læseren/Lytteren kommer hele følelsesregistret rundt i løbet af historien. Pigens sårbarhed, utrygheden på vejen hjem, går lige i hjertet, og man føler med den unge kvinde, der nu er blevet 20 år. Hvis man har læst lidt om historien vedr.  Natascha Kampusch, en kendt kidnapningssag fra Tyskland, så kan man genkende en del af de følelser som den unge kvinde må sidde med.

Samtidig bliver læseren præsenteret for Signe Brask, en ung politikvinde der har svært ved at tro sit held. Slipper nu nu af med et “spøgelse” der har huseret siden hun blev betjent i sin tid ? Hun har været gennem sagen om Mille et hav af gange, og er kørt fast hver gang.

Omgivelserne er “det mørke Nordjylland” hvor en bonde er en bonde og en strømer er en strømer. Der er ingen der er i tvivl om hvad hvem tænker om hinanden.

Som i alle de andre Storytel-originals er der 10 afsnit, og når man først har lyttet de første par stykker, hænger man fast. Plottet er godt gennemtænkt, og holder hele vejen. En gruopvækkende sag, med god genkendelighed.

Lydbogen er oplæst af Laura Drasbæk. Hun gør det helt godt, formår at fastholde intensiteten i fortællingen.

Faktaboks:

Titel: Hjemvendt 
Forfatter: Lone Theils
Genre: Storytel Original
Forlag: Storytel
Udgivet: 2018
Sider: 10 afsnit
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)