Et ungt par kommer sent hjem fra et familiebesøg. De bor på Vesterbro i København og skal lige stille deres cykler ind i baggården – da de opdager et lig. Det er en ung mand af grønlandsk herkomst, der ligger maltrakteret i nærheden af cykelskuret.
Politiassistent Lucy Kiel er fortsat i København. Hun er stadig lånt ud af Århus Politi og hun bliver sat på denne sag. Hvem er den unge mand ? Hvorfor ligger han her ? Jagten på en drabsmand går ind.
Lucy bor hos en kollega, der er på orlov. Han har en tjenestesag der skal afgøres, inden han kan starte op igen. Det passer ikke rigtig Lucys chef, at hun bor hos en del af personalet, der pt ikke er tilknyttet holdet.
Samtidig har Lucy en ubehagelig opgave, sammen med sin søster i Århus. De skal rydde huset efter deres forældre. Det er en større historie og undervejs støder Lucy på nogle bøger, der på ydersiden ser ret uinteressante ud – men da hun bladre lidt i dem, finder hun små, mærkværdige beskeder, der er svære at afkode. Beskeder til hende selv.
Lucy er ikke helt kommet sig over følgerne af det overfald hun led i den sidste sag (Mit navn er Viktor) Hun lider fortsat af pludselige pludselige hovedpiner og har episoder hvor hun er tæt på at besvime. Lucy gør alt hvad hun kan for at negligere problemet – for hvem har tid til at være syg ? Ikke Lucy !
Tilbage i tiden hærger en drengebande den københavnske forstad, Albertslund. Gamle damer bliver væltet omkuld og deres tasker bliver stjålet. Der bliver begået mange indbrud og efterhånden som banden bliver mere og mere modig – tager de grovere og grovere metoder i brug, for at opnå det de gerne vil have. Især bandens ubestridte leder skyr ingen midler for at demonstrere hvem der bestemmer og hvad der sker, hvis dette ikke respekteres.
Da politiet begynder at grave i den døde grønlænders fortid – trækkes tråde tilbage til den drengebande der for mange år siden hærgede og plyndrede.
“Grønlænderen” er 4. bog i rækken om politiassistent Lucy Kiel. I denne krimi, er hun fortsat udstationeret i København og handlingen foregår mest her. Hun tager dog i weekenderne tilbage til Århus, hvor forældrenes hus skal ryddes og sælges. Dette er hårdt rent følelsesmæssigt for de to søstre og det giver en del gnidninger i deres forhold.
Handlingen er opdelt i nutid og i fortid.
Vi er helt tilbage i 2003, første gang vi følger en gruppe drenge. Det fremgår hurtigt at den ene af drengene, er ham der bliver fundet i baggården på Vestrebro. Dette tilbageblik bliver brugt til at fortælle drengenes forhistorie og det er vigtigt at have med, for at forstå bogens plot.
Samtidig er læserene naturligvis mest med Lucy. Hvor man følger opklaringsarbejdet og hendes genvordigheder i Århus. Men derud over springer handlingen lidt rundt til forskellige personer og især til sidst er det med at holde tungen lige i munden, når man skal huske hvem der er hvem. Især fordi en af drengen har hele 3 navne og en anden har 2. Det kan give en del forvirring.
Selve plottet i krimien holder og spændingskurven er stødt stigende fra start til slut.
Marianne Monteau er god til at beskrive relationer mennesker imellem. Personerne i disse bøger er tilpas “skæve” til at holde gang i handlingen og gør den spændende. Samtidig med er hun god til at beskrive “bagsiden” af de kriminelle miljø. Hvordan barndommen kan være grundlæggende årsag til at børn udvikler sig i en forkert retning. I stedet for at have et trygt barndomshjem, med voksne der passer på en, bliver det stedet man flygter fra.
Oplæser af lydbogsdelen er som vanligt for serien om Lucy Kiehl, Peter Carstens og han gør et rigtig godt arbejde. Han er behagelig at lytte til og tempoet er rigtig godt.
Marianne Montreau har også skrevet;
Serien om Lucy Kiehl:
Jeg er den skyldige
Satans yngel
Mit navn er Viktor.
Faktaboks:
Titel: Grønlænderen
Forfatter: Marianne Montreau
Genre: Kriminalroman (#4 Lucy Kiehl)
Forlag: Grønningen 1
Udgivet: 2020
Sider: 377
Oplæser til lydbogen : Peter CarstensBedømmelse: (4 / 6)
Bogen kan blandt andet lyttes på streamingtjenesten Mofibo.
Bogen er en anmelderkopi, givet af forlaget. Dette gør ingenting ved min holdning til bogen.