Det gyldne bur

Mathildas tilværelse i Fjällbacka er uudholdelig. Folk ser skævt til hende og hun mærker tydelig at der bliver talt bagom ryggen på hende. 

Hun tager til sidst konsekvensen og pakker sine få ejendele. Hæver alle sine penge i banken og drager mod Stockholm. Nu må hun tage skeen i den anden hånd, hun sætter sig et mål med livet : Hun må da blive til noget – noget stort!

Faye har umiddelbart alt, en lækker designerlejlighed, en flot succesrig ægtemand, rengøringskone og den del veninder der har det sammen som hende selv  – et jetset liv, den perfekte tilværelse på nogen punkter i hvert fald. 

Datteren Julienne skal være en lille prinsesse, med korrekte interesser, ingen fodbold eller andre maskuline sysler. Det skal se ordentlig ud, udadtil.

Faye skal være repræsentativ, med korrekt påklædning, hår og en krop der får mænd til at miste pusten – men dette perfekte billede er nu ved at falde ud af rammen. Faye anstrenger sig med at gøre alting rigtig og at vise sin betingelsesløse kærlighed til sin mand. Men det er ikke længere nok.

Men Jake er ikke den samme som før, han er meget krævende og der skal ingenting til før han bliver sur og utilnærmelig. Selv de allermindste fejl, krummer på køkkenbordet, forkert påklædning og næsten værst af alt – hvis Faye forsøger at være med i en diskussion til selskabelig sammenkomster på Jakes arbejde. 

Men sandheden om Jakes ændrede adfærd kommer som en bombe og hele Fayes verden falder sammen om hende.

 

Camilla Läckberg er i “det gyldne bur” kravlet ud af sin komfortzone. Vi er ikke længere sammen med Erika Falck og Patrick Hedström, og har et mord eller to vi skal have opklaret. Vi starter i Fjällbacka men så holder sammenligningen også op.

Denne her er noget ganske andet. Det er Domestic noir i højeste gear – det er tydeligt at forfatteren bestræber sig på at skifte gear. Det lykkedes over alt forventning – næsten for godt. 

Historien er opdelt i to tidsaldre. Barndommen i Fjällbacka der er skrevet intenst og nærværende. Forfatteren holder fortællingen i 1. person og det giver en skøn læseoplevelse. 

Hovedhistorien er holdt i 3. person og dette gør perspektivet mere visuelt. Nu bliver det hele beskuet udefra og bliver fortalt igennem Fayes øjne. “Det perfekte liv” som vi alle læser om i ugebladene og mere eller mindre hemmeligt ønsker os – får nogle ordentlige hug – under facaden er alle katte grå… 

Faye er en skøn hovedperson – for læseren aner ikke hvor man har hende henne – men der er jo dejligt nok. Men hun er virkelig dygtig til forretninger og bruger sig selv til at opnå hvad hun gerne vil. Ikke altid så sympatisk

Der er dog lidt malurt i bægeret – idet der er virkelig mange udpenslede sex-scener i bogen og nogle af de hændelser der sker i bogen ikke er helt så realistiske. Men glæder mig alligevel til fortsættelsen – bliver spændende at se hvad der kommer til at ske.

Hvis man som læser er kørt fast i “Fjälbacka”, så er chancen her nu. Dette er er noget helt, helt andet. Nye personer – ny setting – ny skriveform – what’s not to like ?

 

Faktaboks: 

Titel: Det gyldne bur
Forfatter: Camilla Läckberg
Genre: Spændingsroman/Domestic noir
Forlag: Peoples Press 
Udgivet: 2019
Sider: 329
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.