Helens Krig

Helene går på universitetet og studere jura. Hun bliver rigtig gode venner med en anden ung kvinde som er stik modsat Helene, Veninden er livlig, sjov og forstår at more sig. De bliver inviteret med til en venskabsaften i Roskilde, i begyndelsen af den tyske besættelse af Danmark, hvor der deltager både danske unge og tyske soldater. Helene er meget i tvivl, hun er endnu ikke helt afklaret med hvordan hun ser på de “nye gæster” landet har fået.

I skolen var hun ikke særlig god til sprog, og hendes far sendte Helene på sprogskole i Tyskland, og hendes tysk blev en del bedre. Når hun tænker på den fest, kommer hun i tanke om at det ikke er alle tyskere der ligefrem billigere denne krig, nogen er ufrivilligt rodet ind i krigen, og det burde man ikke klandre dem for. Hun bliver sat under hårdt pres fra veninden og går modvilligt med.

Helene er i starten af festen meget tilbageholdende og ved ikke lige hvad ben hun skal stå på. Hun prøver at løsne lidt op og beslutter sig for at kaste sig ud i dansen, hvor hun straks bliver forulempet af en ung tysk soldat.
Hun bliver “reddet” af en anden tysk soldat, Johan der på tysk nærmest forlanger at få lov til at følge hende hjem. Ligeså snart de to unge bliver alene, begynder Johan at tale dansk. Han er sønderjyde og er tvunget i tysk militærtjeneste på grund af sin bopæl. Han har tysk statsborgerskab selvom han bor i Danmark. Så længe han er i tysk uniform, og sammen med andre tysk soldater er han nødt til at være tysk, men Sønderjyden ligger lige under overfladen . Helene synes faktisk han er meget sød.

Helene bliver på universitetet inviteret med på “Kannibalen” et spisested for de unge studerende. Her bliver hun grebet af den oprørske stemning der huserer omkring den tyske besættelse. Hendes nærmeste veninde Jonna, har fundet en ung mand hun er meget interesseret i. Kæresten er stærkt modstander af krigen, og sammen med et par andre unge mænd, bliver der arrangeret en protestdemonstration.  Helene synes det er spændende, og mest for Jonnas skyld går hun med, pludselig befinder hun sig midt i demonstrationen, og er faktisk tæt på at blive arresteret.

Den unge flotte Sebastian er medvirkende årsag til, at Helene bliver et aktivt medlem af modstandsgruppen “kannibalen-gruppen”. Til at starte med skal Helene og Jonna, blot udlevere illegale løbesedler både til tilfældige på gaden, men også sørge for at disse flyveblade bliver leveret videre til andre distributører.

De unge mænd i gruppen mener at det er perfekt med et par kvinder i gruppen. Gestapos folk vil ikke regne med at kvinder er med i modstandsgrupper. Opgaverne ændrer karakter og inden længe befinder Helene sig i et tog, på vej til Fredericia med en kuffert fuld af våben. Da Sebastian samme dag har været tæt på at blive arresteret af Gestapo går alvoren op for de unge studerende. De er nødt til at gøre op med sig selv – idealer er en fin ting, men er man villig til at sætte livet på spil ?

 

Pernille Juhl er kendt for sine halvautentiske romaner, specielt omhandlende 2. verdenskrig og de personer der kæmpede en brav kamp mod overmagten. Denne Storytel-Original er endnu en i rækken. En ung uskyldig kvinde bliver sat i det ene dilemma efter det andet i denne første sæson.

Hun hader krigen, Gestapo og alt hvad der har med besættelsen at gøre. Hun bor i en lejlighed sammen med sine forældre og lillebror. Familien lider under at bo i København hvor man tydelig kan mærke krigen. Tyskerne er en markant del af gadebilledet, og det er svært at skaffe dagligvarer og rationeringen er stram.

Helene går på universitetet og forældrene slår sig til tåls med hendes læseiver, for hun finder sig jo nok en potentiel ægtemand, blandt de jurastuderende. Så længe hun læser, så er hendes hverdag forudsigelig og tryg mener forældrene – men de kunne ikke tage mere fejl. Det viser sig at Helene har talent for håndtering af skydevåben, hvilket hun ikke selv er glad for. Hun føler et pres fra de andre i gruppen til at udføre opgaver der ikke ligger til hendes sind.

Ved siden af har hun kærlighedsproblemer. Den unge mand fra venskabsfesten bliver ved med at spøge i hendes tanker. Men kan et medlem af modstandsbevægelsen have romantiske relationer med en tysk soldat – selvom han er fra Sønderjylland?

 

Denne fortælling giver et rigtig godt tidsbillede af hvordan det var at være ung i København. Hvor splittet befolkningen var med hensyn til besættelsesmagten. Hvordan nogle danskere bare forsøger at få dagligdagen til at fungere uden at krigen skal have større “magt” end nødvendig. Hvor andre, kæmper med alt hvad de har, for at gøre livet så surt for tyskerne, de kan komme til, uden at blive snuppet af Gestapo.

Historien er fængslende og svær at slukket for. Ved siden af den historiske del har vi også en kærlighedshistorie om den umulige forbindelse mellem modstandskvinden og den tyske soldat. Disse historier om krigen er meget vigtige – om en tid ingen bør glemme.

Dette er jo en Storytel-Original – så der kommer en fortsættelse, det bliver spændende at følge Helene og Johan i den nye sæson.

Helenes krig – bliver læst op af Line Hesdam, hun gør et rigtig flot stykke arbejde. Gør historien levende og spændende.

 

Faktaboks: 

Titel: Helenes krig – Storytel Original Sæson 1
Forfatter: Pernille Juhl
Genre: Historisk skønlitteratur 
Forlag: Storytel 
Udgivet: 2018
Sider: Sæson 1 – 10 afsnit.
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)