Sara er enebarn og er vokset op i en jødisk familie med en solid indtægt. Faderen har førhen været læge, men idet han er jøde i starten af 1930 i Tyskland, må han ikke længere praktisere i sit fag . Derfor har han købt en butik, hvor hele familien arbejder.
Sara går i den almindelige skole, og indtil nu har det ikke været noget problem. En dag kommer der en ny lærer i klassen. Han har nye regler med – regler der er rettet imod de to elever i klassen der er af jødisk afstamning. De skal nu pludselig sidde bagerst i klassen – på jødebænken. Det bliver almindeligt at nazistisk propaganda indrulles i undervisningen på skolen. Til sidst fortryder Sara at hun ikke valgte det jødiske gymnasium, da forældrene tilbød det.
En aften dukker nazisterne op hjemme hos Sara – de tager hendes far med sig. Nu er det høje tid at familen flygter ud af Tyskland. Heldigvis har Saras mor, der ikke er af jødisk afstamning, en søster i Danmark.
August er rødhåret, har lidt udestående ører og er lidt spinkel af bygning. Så skolegangen har været præget af mobning i mange år. Men en dag starter Herman i klassen, og de to drenge finder hinanden. Da August bliver inviteret med vennen hjem, møder han et yderst velhavende familie. De lider bestemt ingen nød, og som gæst bliver man yderst forkælet, med lækkerier af forskellig slags. Da August fortæller at han er søn af en berømt journalist, bliver Hermans far endnu mere interesseret i sønnens nye ven. Han får en rigtig god ide – til hvad han kan bruge August til..
Da Sara senere kommer til Sønderjylland, møder hun August, lidt tilfældigt. Han har, ikke helt frivilligt, meldt sig som tutor for Sara. Hun skal begynde i gymnasiet, og hendes danskkundskaber kunne trænge til genopfriskning. Inden længe begynder denne relation at bliver til noget helt andet.
Anmeldelse:
“Sara og August” er 2. Bind i serien : Alt det, der skiller os. En Danmarkskrønike der følger familien Holmgren i flere generationer. Vi er fortsat i Sønderjylland, men noget af handlingen foregår også i Berlin, hvor læseren får indgående indblik i, hvad “krystalnatten” var for noget. Det er barske sager, det er for nogle læsere en “mere spiselig” måde at få historie fortalt på – pakket ind i en fængslende fortælling, i stedet for i “støvede” historiebøger, som mange kender fra sin skoletid.
Det er en bog der kan lidt af hvert. Der er voldsomme beskrivelser af antisemitisme af værste skuffe, men gjort så elegant, at læseren mere får præsenteret resultatet af mishandlingen, i stedet for rædsomme scener, hvor tortur og andre voldshandlinger bliver udpenslet på grusom vis. Man gyser så rigeligt i forvejen – så det er slet ikke nødvendigt.
Det andet hovedtema er ung kærlighed – og en forvirret en af slagsen. Med hovedpersoner der slet ikke kan finde ud af hvad de vil – eller kan de ? Læs bogen og find ud af det 🙂
Denne disciplin kan forfatter Pernille Juhl til perfektion. Hun har altid et plausibelt persongalleri, som hun anvender til sine bøger. “Sara & August” kan sagtens læses selvstændigt, men det er klart en fordel, at have læse/lyttet til “Dagmar & Johannes” som er første bind i serien, først. Der er personer der bliver brugt igen – og relationerne er nemmeres at holde styr på, når man har forhistorien med.
Men når det så er sagt, er denne den første bog, jeg har læst af Pernille Juhl, hvor handlingen, ikke mindst slutningen, bliver lidt forudsigeligt, og rosenrød. Det kammer desværre lidt over, og bliver lidt urealistisk.
Bogen er bestemt læserens tid værd, og når man læser efterskriften, tyder alting på at der kommer endnu en bog i serien om familien Holmgren og det vil jeg bestemt glæde mig til.
Faktaboks:
Titel: Sara & Johannes
Forfatter: Pernille Juhl
Genre: Historisk roman / Mofibo Original
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2022
Sider: 478
Bedømmelse: (4 / 6)
Anmeldereksemplar fra forlaget.