Mandix

Freddie Mandix har en ret uheldig fødselsdag. Han skal starte på sit nye arbejde, på vejen dertil bliver han impliceret i et færdselsuheld med sin cykel. Han er oveni købet ved at rode sig ud i et slagsmål, den en mand med alt for store armmuskler.  Så da han ankommer, lidt for sent, til sit nye arbejde ligner han nærmest en bums.

Hans nye arbejde er i forsknings- og sikkerheds ministeriet. På det nye kontor går det hurtigt op for Freddie at de er voldsomt underbemandet. De er blot 3 mennesker i alt. Freddies chef, en ung kvindelig forsker og ham selv. Freddy har svært ved at se hvordan de skulle kunne gøre en forskel.

Hans frustration bliver kun styrket da han bliver sendt ud på sin første opgave. Han har ingen anelse om hvad det egentlig er han skal! Han bliver bedt om at besøge og kontrollere nogle forsøg på et laboratorium, men han fatter ikke hvad det er de laver. Han har den kvindelige kontormus/forsker, Emma med men hun er ligeså nørdet som den professor, hvis arbejde der skal ses efter i sømmene.

Ved siden af det nye arbejde, er Freddie personligt pt. meget nervøst anlagt. Han går ofte og ser sig over skulderen, han ser personer alle vegne, især en person som han især frygter at støde på. Men han behøver ikke at gå så langt – oppe i Freddies lejlighed, sidder den person han har ventet at støde på de sidste par dage : Freddies lillebror, Jakob.

Jakob er tidligere forsker, har haft en stor personlig krise, der bl.a. resulterede i et selvmordforsøg, hvor han endte med kaste sig ud af vinduet på Panum Institutet. Bl a. fordi han var sikker på at den forskning han havde brugt masser af tid på – var blevet tyvstjålet af hans egen mentor.  Jakob har nu helt har mistet kontakten med omverden. Han er endt som narkoman, og Freddie ved ikke rigtig hvad han skal gøre for at hjælpe ham.

Jakob indvilliger i at komme på afvænning, lige nu !! Til det formål skal de bruge metadon, og Jakob er nødt til at flytte ind hos sin storebror for i det hele taget at have en chance, for at det lykkedes. Men Jakob er selv i miserabel tilstand og det er automatisk Freddies opgave at skaffe metadonen. Det er en opgave der ikke er helt uden risici.

Midt i alt det, får Freddie travlt med at placere sine få ejendele med en smule værdi i, hos naboen. På den måde kan han sikre sig at han også har nogen ejendele efter lillebroderens afvænningen. Inden længe er det åbenlyst, at stofafhængigheden ikke er Jakobs eneste problem!

 

Lisbeth og Steen Bille har skrevet denne første sæson af Mandix, der er en storytel original. Den kan lyttes på Storytel eller Mofibo.

Freddie Mandix er en speget personlighed, man formår ikke helt at få ham placeret på den rigtige hylde, ligesom man har besluttet sig til hvor man har ham, sker der noget som gør at han høre hjemme et helt andet sted. Han er komplex og alligevel bare en person som forsøger at gøre det der er bedst for alle. Der går ikke ret lang tid før det går op for læseren at det ikke kun er Jakob Mandix der har rod i sin fortid – det har Freddie i den grad også. Han er tidligere politimand, og det virker som om der er sket noget, der ikke tåler dagens lys.

Man bliver taget med ind bag murene på Christiansborg, hvor Freddie skal arbejde på en meget lille kontor, hvor forstyrrende elementer som Forskningsministerens hund, Tycho(Tykke) giver et smil på læben.

Som Bille & Bille har en forkærlighed for, har forskning en stor rolle i bogen. Der kører et gennemgående tema omkring kræftforskning og forsøg på laboratorierotter. Man får et indblik i hvor lang tid det tager at få lægemidler godkendt – fra første forsøg på rotter til forsøg med mennesker. Forskernes fortvivlede kamp mod kræften er det overordnede emne i bogen.

Læseren bliver ligeledes inviteret med en tur på Christiania, den dystre del. Der hvor “narkotikakongerne” bor, og får et indblik i deres forretningsmetoder.

Bestemt en god start, bliver spændende at lære Mandix-brødrene bedre at kende i de kommende sæsoner.

Mandix bliver oplæst af skuespiller Ken Vedsegaard, som forstår at holde opmærksomheden fanget hos lytteren.

Faktaboks: 

Titel: Mandix – farlig viden
Forfatter: Lisbeth og Steen Bille 
Genre: Storytel Original – Krimi/science
Forlag: Storytel / Mofibo
Udgivet: 2018
Kan lyttes på ca 10 timer
Oplæser: Ken Vedsegaard
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)