En 10 årig pige bliver sendt ud i Londons gader for at hente en læge til sin lillebror. Det er midt om natten, men den lille dreng har en voldsom feber og moderen er sikker på at drengens liv er i fare.
Pigen når doktorens hus, men på vej tilbage møder hun en skabning, hun ikke havde forestillet sig at hun nogensinde ville være nødt til at stå overfor. Det har voldsomme konsekvenser for pigen. Men heldigvis dukker en herre op og forhindre at det går helt galt. Men hvem er denne sindssyge skabning der sniger sig rundt i byens skygger, på jagt efter nogen at skade ?
I en herskabsvilla er en forsker ved at udføre eksperimenter – på sig selv. Han har blandet en mikstur der her grusomme konsekvenser, ikke kun for ham selv.
To venner mødes ofte og går ture sammen i parken, her vender de stort og småt og en dag fortæller den ene, der er advokat at han er bekymret for en fælles bekendt. Den ene dag bliver han inviteret indenfor til socialt samværd, den næste bliver han beordret til at forsvinde. Der må være noget galt med den gode doktorJekyll. De to venner vender dette flere gange inden advokaten beslutter sig for at gøre noget.
Anmeldelsen:
Kenneth Bøgh Andersen har i denne genfortælling, kastet sig over klassikeren “The Strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde” en rædselsvækkende historie om hvordan det gode og det onde hviler i alle mennesker.
Selve historien er virkelig uhyggelig og giver stof til eftertanke efter endt læsning. Den foregår i Londons gader i slutningen af 1800 tallet, hvor der var stor forskel på rig og fattig. Dette illustreres på fremragende vis i en scene hvor den vanvittige Mr Hyde betaler sig fra at ødelægge hånden på en tigger, bare staklen formår ikke at skrige mens det sker – det er en voldsom uhyggelig scene. Men er bestemt ikke den eneste.
Forfatteren har med rette kaldt historien en genfortælling, hvilket giver han råderum til at forandre historien, så den giver bedre mening. Bl.a. har han pillet lidt ved plottet og handlingen så tingene hænger mere sammen og det er han lykkedes godt med. Han fortæller i slutningen af historien hvad det er han har ændret og hvorfor, og det giver bestemt god mening.
Disse genfortællinger (Frankenstein og Dracula er ligeledes udgivet efter samme skabelon) er fremragende tænkt, idet det i dag måske er en stor mundfuld at give sig i kast med disse gamle klassikere, der er ført i et sprog der ikke er så let tilgængeligt i den tid vi har i dag.
Samtidig kan læseren få et indblik i hvad forfattere på den tid havde fantasi til at forestille sig – denne historie får en ekstra dimension når man tænker over at seriemorderen Jack the Ribber hærgede Londons gader lige efter denne fortælling blev udgivet.
Lydbogen der er tilgængelig på flere streamingtjenester er oplæst af forfatteren selv, og det er han bestemt den bedste til. Han formidler historien på spændende vis og det er med til at fastholde lytteren.
Faktaboks:
Titel: Jekyll og Hyde – genfortalt
Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen
Genre: Klassiker – gyser
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2022
Sider: 216
Bedømmelse: (5 / 6)
Bogen er et anmeldereksemplar der er tilsendt af forlaget – Skal derfor markeres som “reklame” – men er alligevel blot en boganmeldelse der beskriver min mening om bogen.