Mod daggry

Thomas er en ung soldat der har ligget på lazaret et godt stykke tid. En bombe faldt ned nær hans deling og har skadet hans ribben. Men nu er han ved at være ok igen. Men han ved godt at det betyder at han skal udsendes til militærtjeneste igen og det ser han slet ikke frem til. Han hader krigen og tanken om at han skal være væk fra sin familie og ikke mindst kæresten igen.

Han bliver kørt tilbage til fronten af en overordnet. Denne synes dog at Thomas skal have lejlighed til, at komme et smut hjem til Dresden, inden han skal være soldat igen. De aftaler at han har et døgn til at sige farvel til sine kære.

Men netop denne dag blive Dresden udsat for massive luftangreb og byen ligger derefter i ruiner. Thomas står nu med et meget svært valg. Skal han følge planen og tage tilbage i krig eller skal han sørge for at komme ud af landet sammen med sin 12 årlige søster Alberte..

Anna bor på en lille gård i Sverige, sammen med sin mor, søskende og sin stedfar, da der kommer et bud fra Danmark. De bliver bedt om at skjule den unge Anders. Han er frihedskæmper på flugt fra den tyske værnemagt, og er fætter til Anna. 

Stedfaren synes bestemt ikke det er en god ide. Men Annas mor er en standhaftig kvinde, og får trumfet igennem at det er sådan det bliver. Anna og Anders finder med det samme hinanden og får et godt venskab. Sidder bl.a. ofte i stuen og snakker sammen når resten af familien er gået i seng. 

Anders er meget engageret i modstandskampen, og ærgre sig meget over, at der ligger en kuvert i en have derhjemme, at modstandsgruppen kan have god brug for. Han ville gerne tilbage til byen, for at forsøge at få fat i kuverten og levere den til gruppen – men det er meget risikabelt for en ung efterlyst mand at tage tilbage til Danmark – så får Anna en god ide…

 

 

Anmeldelse: 
”Mod daggry” er første del i en serie forfatter Pernille Juhl kalder “En tid et sted”. Forfatteren har igennem sin forfatterkarriere skrevet en del bøger om både 1. Og 2. Verdenskrig, og har skrevet gribende portrætter om de mennesker der levede i disse usikre tider. 

Man må sige at hun har gjort det igen, denne her roman er det bedste jeg har læst endnu fra Pernille Juhl. Det er en yderst dramatisk og fængslende historie, der tidsmæssigt at placeret der hvor alle var usikre på hvad der skete i verden. Ingen vidste hvordan tyskerene ville reagere på at krigen var på vej i den forkerte retning, set med deres øjne. 

Hele krigen igennem var det jo farligt at være en del af modstandsbevægelsen, men det fylder ikke nær så meget i denne roman, som det gør i nogle af de tidligere værker fra samme forfatter. 

Nogle af de mest spændende kapitler i bogen, er Thomas flugt igennem Tyskland med en lille pige, der skal beskyttes. Hvem kan man stole på ? Samtidig rejser Juhl en spændende problematik – hvad gør man hvis man er tvunget til at deltage i en krig, man ikke længere tror på ?

Både historien om Anna og Thomas er ligelig fordelt historien igennem, og bogen er stort set umulig at ligge fra sig når man først er gået i gang. 

Hvis man ikke er historisk interesseret skal man ikke snyde sig for romanen alligevel, den er meget spændende – krigen sætter blot scenen, det mest interessante er flugten og de sociale og menneskelige relationer personerne imellem. Bogen kan læses af alle, der findes ingen grafiske beskrivelser der kan støde nogen. 

 

 

Faktaboks: 

Titel: Mod daggry – En tid et sted Bind 1 
Forfatter: Pernille Juhl
Genre: Historisk skønlitteratur 
Forlag: Juhls forlag/ Mofibo
Udgivet: 2023
Sider: 364
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Bogen er et anmeldereksemplar der er tilsendt af forlaget – Skal derfor markeres som “reklame” – men er alligevel blot en boganmeldelse der beskriver min mening om bogen.