Den nittende ø

I en bygd på Færøerne er det en tradition at kvinder og børn tager til Thorshavn og ser på fyrværkeri nytårsaften. Imens mødes mændene i små forsamlinger og drikker nytåret ind og får snakket om løst og fast. 

Nogle mænd er bedre til at være “Alene hjemme” end andre. Hjalti er bestemt ikke en af slagsen. Han tilbringer denne aften sammen med sin far, der er kørestolsbruger efter en massiv hjerneblødning. En mand der indeholder en masse vrøvl – men han har sine klare øjeblikke, hvis man ellers har evnen til at finde disse og høre rigtig godt efter..

Sent nytårsaften ser Hjaltis kone at der er lys i den lokale kirke. Hjalti er en af de mænd i bygden der har nøgle til kirken. En tillid han har optjent hos den lokale præst, der er rejst til en anden bygd for at holde gudstjeneste. Hjalti er nødt til at gå over i kirken og se hvorfor der stadig er lys, så sent. Kort tid efter ville han ønske han aldrig var gået derover…

Lucas Stage, der er ansat i Taskforce 14 – en ny specialafdeling, under Københavns politi, har lige været på en sag i de allermørkeste Sønderjylland, og han var næsten død af kedsomhed. Han er bestemt ikke en mand der trives udenfor storbymiljøet. 

Drabschefen tager fat i Lucas for at give ham den ny sag han skal arbejde på – Der er sket noget på Færøerne som kræver deres tilstedeværelse. 4 præster er blevet fundet i en lokal kirke. De er alle døde og smurt ind i blod. Det mest underlige er at den lokale præst mangler – er det ham der er gået amok? 

De lokale politimyndigheder på Færøerne har slet ikke kompetance til selv at lede efterforskningen – modvilligt rejser Lucas afsted. Han skal afsted med en kriminaltekniker, der har en fortid på Færøerne. Hun er født der, men har i en tidlig alder forladt far og bror. Hun har siden dengang, ikke været tilbage på sin fødeø – og hun har heller ikke lyst nu.

 

Anmeldelse: 
”Den nittende ø” er bind to i serien om Lucas Stage og David Flugt. I denne her er det Lucas Stage der har hovedrollen. Det er sjældent man møder en hovedperson der så usympatisk som ham er. 

Samtidig med at han er en dygtig politiefterforsker, har han et adfærdsmønster der bestemt mere ligner en kriminel end en der håndhæver loven. Den private Lucas har man bestemt ikke lyst til at møde, hverken på en mørk landevej – eller nogen som helst andre steder. I “Den nittende ø” får man præsenteret hvem Lucas er, incl hans barndom, og det har bestemt været udfordrende for en lille dreng at være i.

Men vi får også en masse baggrund omkring den kriminaltekniker der tager med til Færøerne, Sissel Jensen, der på Færøerne kaldes Eivør. Hun er storesøster til den lokale politimand Hjalti. 

Thomas Bagger formår her, at skrive en knaldgod krimi, med et godt og overraskende plot, men samtidig  er han eminent til at opbygge en stemning, der får det til at isne ned af ryggen på sine læsere. Det er forfriskende med en hovedperson der er helt og skurk på samme tid. Han passer sit arbejde, men bagefter…..

Første del af serien foregik i Sønderjylland, hvor en seriemorder gravede unge kvinder ind i en jordvold – men nu er handlingen sat på en lille ø, iblandt meget regelrette og religiøse mennesker. Det er virkelig et genialt sted at ligge en krimi – selve lokationen er med ganske små modifikationer – monster uhyggelig, og det mestre forfatteren bestemt at udnytte.

Man skal som krimielsker bestemt læse “Den nittende ø”, den er virkelig underholdende og giver efter endt læsning stof til eftertanke.

 

Faktaboks: 

Titel: Den nittende ø
Forfatter: Thomas Bagger 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Politikens Forlag 
Udgivet: 2022
Sider: 370
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

 

Bogen kan læses og lyttes på Mofibo – lydbog er indlæst af : Janek Lesniak

.