1000-Årsriget

Ulv “Rapfod” er lidt tilfældigt på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. Han er listet efter en gruppe mænd fra den landsby han kommer fra. Nu bliver de angrebet af danske vikinger – der er kommet for at plyndre den engelske kyst. 

Det er lidt svært for de danske vikinger at finde ud af hvad de skal gøre med den unge Ulv, på bare 13 år. Skal han af med hovedet, som de fleste af drengens bofæller i  landsbyen eller skal han med ombord som træl på “Havormen”, deres vikingeskib ?

Da de finder ud af at Ulv faktisk kan tale danernes sprog, bliver han “skånet” og bliver taget med som træl – han skal jo bøde lidt for at have ødelagt en vikings ædlere dele samt tyveriet af dennes lillefinger – endda den på mandens sværdhånd.

Det bliver en kamp for den unge, men stædige knøs, at følge de voksnes tempo på årebænken, hvor han til at starte med selv skal føre åren. Det giver ømme rygstykker i starten, når den unge dreng får afprøvet humøret på “Piskeholderen” på skibet – der forsøger, på voldsom vis, at lære drengen at holde takten.

Ulv får hurtigt en ven blandt de andre trælle. Den store, men meget stille “Ymer” får Ulv som makker på årebænken, og dette giver drengen en fair chance for at følge med og færre pisk fra bødlen på dækket.

Den kæmpestore træl Ymer er nærmest i trance, og sidder ved årebænken og knokler på livet løs. Ulv har virkelig svært ved ikke at forsøge at trænge ind bag kæmpens facade – da det lykkes får han en del overraskelser.

Da skibet ankommer til Jylland bliver Ulv, til sin store fortvivlelse, fragtet væk fra skibet og Ymer. Hans eneste rigtige ven i dette land, der engang var hans, men som han ikke kan huske. Inden Ulv Rapfod ser sig om, står han på et trællemarket og bliver udbudt til salg.

Anmeldelse:
“1000-årsriget” er klart en gave til den læser der er nysgerrig omkring vikingetiden. Forfatter Tonny Gulløv har skabt en fremragende frontfigur i denne skønne fortælling om vikingernes liv på godt og ondt. 

I dette første bind, er Ulv Palnatoke Alias Ulv Rapfod kun ganske ung og må virkelig gennemgå en del inden hans virkelige identitet kommer for en dag. 

Dette gør naturligvis at forfatteren kan fortælle ret bredt omkring den tid handlingen foregår i. Naturligvis er bogen jo en skønlitterær bog, og forfatteren har kunstneriske friheder, og han udsætter drengen for en hel del, som mange nok ikke var sluppet så heldig fra som Ulv gør. Men det er jo charmen ved den slags fortællinger. Man har lov til at skabe helte, selvom helt måske ikke er det rigtige ord her. 

Ulv, hovedpersonen i fortællingen giver gang på gang læseren et smil på læben, for han er frækkere end en slagterhund og han har et temperament der er umuligt for nogen at styre, men det er også hans force igennem fortællingen. 

Den eneste anke jeg har er, at når man lytter til bogen, som på fremragende vis, bliver læst op af skuespiller Bjarne Henriksen, er det svært at holde styr på persongalleriet, især i slutningen hvor der kommer mange forskellige mennesker med, alle med forbindelser på kryds og tværs – der er det lidt svært at skille de “sorte” fra de “hvide”. 

Bjarne Henriksen skal have en speciel anbefaling her, han lever sig 100 procent ind i historien og læser op med en ildhu man sjælden har hørt før. Han hæver stemmen når vikingerne råber og hvisker når dette er påkrævet – det er absolut med til at gøre en spændende fortælling mere interessant. 

I den trykte udgave af bogen er der i starten af bogen et persongalleri og en ordliste. Det er en rigtig god ide idet forfatteren hele tiden bliver i fortællingen på den måde at, han bruger den retorik man brugte dengang. Det gør fortællingen mere autentisk og fastholder interessen – for mig ihverfald. 

Der er med 1000-årsriget lagt op til en serie med mange oplevelser til læseren, og glæder mig allerede til at gå i gang med den næste “ En konges æt”.  Jeg er meget interesseret i vikingetiden og kan igennem disse fortællinger få en masse viden om denne æra.  

Der er ikke sparet på grumme detaljer. Der er passager med tortur, drabelige vikingefejder og kampscener på slagmarken. Dette skal man være forberedt på – men det tænker jeg også man er, hvis man giver sig i kast med litteratur i denne genre.

Kan klart anbefale at alle med en historisk interesse og som elsker en spændene fortælling at gå i gang med denne serie – man keder sig ikke et sekund i selskab med dette fascinerende persongalleri. 

Titel: 1000-årsriget
Forfatter: Tonny Gulløv
Genre: Historisk skønlitteratur – vikingetid 
Forlag: McGUGL 
Udgivet: 2015
Sider : 496
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Findes om lydbog på bl.a. Mofibo – bogen indlæses på fremragende vis af Bjarne Henriksen.