Natrium Chlorid

Afdeling Q har fået fine nye lokaler på Københavns politigård. Ikke at nogen i gruppen værdsætter det særlig meget. De 4 faste medlemmer i afdelingen, havde det vist bedre i deres mørke kælderlokaler. 

Assads familie er kommet til Danmark, men det er ikke så let at finde tilbage til det harmoniske liv de havde før. Der er nogle sår der skal læges og oveni bliver familien jagtet af myndighederne. Assad er splittet – han vil gerne være hjemme, men kan ikke rigtig holde sig fra arbejdspladsen.

Carl Mørk har fundet sammen med psykologen Mona og de har sammen fået datteren Lucia, og den aldrende politimand er tæt på at være lykkelig – han har fået lagt mere nærvær ind i sit liv, end han nogensinde havde troet han ville få. 

Drabschef Marcus Jacobsen, dukker op en dag og det er tydeligt at se at han har noget alvorligt at tale med gruppen om. Han spørger ind til en sag, han havde sammen med Carl Mørk for år tilbage.

En eksplosion i et autoværksted, hvor en lille dreng på tragisk vis døde. Drengens mor, havde en bil som værkstedet skulle sætte i stand, og hun var på vej hen for at tale med dem om opgaven. Moderen overlevede eksplosionen, og Marcus giver hende det løfte en politimand aldrig må give – han lover at finde de mennesker der er ansvarlig for den lille drengs død. 

Nu flere år efter denne tragiske begivenhed, har den unge mor tilsyneladende overgivet sig til sorgen og har begået selvmord. Men der er noget ved eksplosionen og selvmordet der falder en vågen efterforsker i øjnene – noget der ikke burde være en del af nogle af gerningsstederne … Carl Mørk kan sagtens se hvor drabschefen vil hen. Han sætter afdelingen i gang med en yderst vanskelig sag – der bliver den vanskeligste de endnu har været ude i… 

 

Anmeldelse: 
“Natrium Chlorid” er bind 9, i den krimiserie der er en af de mest omtalte i Danmark – serien om Afdeling Q. Skrevet af Jussi Adler-Olsen. 

De læsere der, ligesom jeg, har glædet sig til denne udgivelse, bliver helt sikkert ikke skuffede. Forfatteren har endnu engang skrevet en historie, der tilfredsstiller selv den mest kræsne krimilæser. Forfatteren har sat scenen i den tid vi lever i nu. Det vil sige der er også plads til COVID-19 i historien. 

Handlingen udspiller sig i København i December 2020, og restriktionerne er de værste der hidtil er udstukket. Statsministeren har opfordret til at alle arbejder hjemmefra og holder jul hver for sig. Men Afdeling Q har ikke tid til en “ekstra” juleferie. Det har nok at gøre. De skal stoppe en morder, inden der sker et nyt drab – og det haster.. 

Jussi Adler-Olsen formår med sin skrivestil at tryllebinde sine læsere og har her skrevet en pageturner, der absolut må være en af de bøger, der skal ligge under mange juletræer i den kommende højtid. De efterhånden så kendte hovedpersoner, får i denne bog alle en stemme/hovedrolle. I hvert kapitel kan man se hvilken person man følger i det afsnit man skal igang med, og hvor man er tidsmæssigt. Dette giver et fint overblik og giver bogen et godt flow. 

Læseren sidder under læsningen, med kuldegysninger ned af rygraden meget af tiden, men der er også plads til smil når Asaad fyrer en af sine kameljokes af, eller kommer med hans helt egne udlægning af danske ordsprog. Samspillet i “Afdeling Q” er lige så underholdende som vanligt, og faste læsere føler sig lynhurtigt “hjemme”

Bogen kan læses selvstændigt – men det anbefales at man læser de første 8 bind i serien, hvis ikke man allerede har haft fornøjelsen af disse. Dette vil gøre forståelsen for relationerne i Afdeling Q meget mere forståeligt, og læsningen bliver mere underholdende.

“Natrium Chlorid” er en af de bedste romaner jeg har læst i år – spænding fra start til slut. 

 

Titel: Natrium Chlorid 
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman – Afdeling Q #9
Forlag : Politikens Forlag
Udgivet: 2021

Sider : 461
Bedømmelse:6 out of 6 stars (6 / 6)