Et stort krydstogtskib lægger til, i havnen på et øde kystområde i Nordsverige. Der er 1800 asylansøger ombord. Samtidig rystes det lille samfund af en serie hjemmerøverier begået mod ældre mennesker.
Det usædvanlige er et gerningsmanden slet ikke taler under indbruddet. Han bruger kropssprog og gestikuleringer til at kommunikere med de skrækslagne ofre. Politiet har flere teorier omkring hvorfor han ikke taler. Er han en kendt person, så ofrene hurtigt ville kunne identificere ham ? Har han en bestemt accent ? Kan han ikke svensk ? Eller er der en helt anden årsag, de ikke kan få øje på ?
Han er en stor mand, han slår til i de tidlige aftentimer, og han er tilsyneladende kun ude efter penge. Det, der bekymre politiet mest er at han bliver mere og mere brutal, det kan gå hen og ende fatalt næste gang.
Politimesteren ved godt at der skal handles hurtigt. Hun rekvirere et specielt aspirantteam bestående af skandinaviske politiaspiranter, med speciale i gerningsmandsprofiler. Lederen af holdet sender gruppen til Sverige. Aspiranterne får indprentet at de ingen magt har, af politimæssig karakter. Så hvis de skal gøre noget aktivt, såsom anholdelse, afhøringer og lign. skal de have en ansat fra det lokale politi med sig.
Den mest fremtrædende aspirant, Nadia Elmkvist har sin helt egen måde at efterforske på. Hun er i stand til at læse 500 sider politirapporter på en nat. Hun aflæser lynhurtigt et fremmed menneskes kropsprog. Hun kan aflæse ganske små ting, trækninger ved næsen, flakkende øjne og ændret vejrtrækning, derigennem kan hun finde ud af om personen taler sandt eller ej, eller om der bliver talt om et ømtåleligt emne. Hun har svært ved at sidde stille og keder sig lynhurtigt.
Hun bliver sat til at afhøre en af ofrene, en ældre kvinde. Nadia udsætter kvinden for en grænseoverskridende rekonstruktion af forbrydelsen. Selve seancen er næsten ligeså grænseoverskridende som selve forbrydelsen. En af de lokale politibetjente, Hampus Cedergren, synes at Nadias forhørsteknik er alt for belastende for både ofret, men også for Hampus, idet han bliver sat til at spille gerningsmanden, det løber ham koldt ned af ryggen.
Den ældre dame klager over Nadias fremgangsmåde og den unge politiaspirant må hjem til Danmark, allerede inden hun har pakket sin kuffert ud. Pludselig får chefen øje på hvad det er Nadia mener, i sin uortodokse teori.
Sagen tager en drastisk drejning, da endnu et indbrud finder sted. Men denne gang går det ud over en ung familie – modus har ændret sig …
Gerningstederne for forbrydelserne er godt udtænkt – et samfund hvor alle kender hinanden, tilsat et kæmpestort passagerskib med 1800 fremmede mennesker. Mange af de lokale bor i skoven, med rigtig langt til nærmeste nabo – oplagt gerningssted. Handlingen bliver holdt godt i gang og læseren/lytteren er underholdt til UG.
Hovedpersonerne er Nadia og Hampus, indbyrdes når de nærmest samtlige relationer, mennesker kan have til hinanden, igennem. Nadia er meget modig og er til tider lidt dumdristig, Hun tænker slet ikke på, at ingen er usårlig, og kaster sig ud i uovervejede handlinger. Så der er nok at se til for Hampus, som er hendes følgesvend så længe hun er i Sverige. Selv opgaven med at passe på Nadia bliver vanskeliggjort da hun finder ud af at Hampus har “skeletter i skabet”
Eva Marie Fredensborg har skabt et univers der klart er værd at bygge videre på. Der er klart basis for en bog mere i serien – eller 4 mere..
Forfatteren har ligeledes skrevet :
Robert Strand – Trilogien:
Èn gang morder
Min mund er lukket
I blinde.
Det hvide mørke – Standalone
Faktaboks:
Titel: Akademiet – Den tavse røver
Forfatter: Eva Marie Fredensborg
Genre: Krimi
Forlag: People´s Press
Udgivet: 2019
Sider: 389 sider
Bedømmelse: (5 / 6)